Nova mera crnogorske vlade "nedopustivo opterećenje"

AmCham: Porez na ekstraprofit sankcioniše kompanije koje regularno učestvuju u tržišnoj utakmici

RegionU fokusu

1.3.2023 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

AmCham: Porez na ekstraprofit sankcioniše kompanije koje regularno učestvuju u tržišnoj utakmici AmCham: Porez na ekstraprofit sankcioniše kompanije koje regularno učestvuju u tržišnoj utakmici
Nacrt zakona o solidarnom doprinosu u Crnoj Gori, kojim se kompanije koje su ostvarile prihode veće od pet miliona evra obavezuju da plate vanredni... AmCham: Porez na ekstraprofit sankcioniše kompanije koje regularno učestvuju u tržišnoj utakmici

Nacrt zakona o solidarnom doprinosu u Crnoj Gori, kojim se kompanije koje su ostvarile prihode veće od pet miliona evra obavezuju da plate vanredni porez, predstavlja nedopustivo opterećenje i svojevrsno kažnjavanje uspešnih, smatraju u Američkoj privrednoj komori (AmCham).

Iz AmCham-a navode da to ukazuje na lošu praksu donošenja mera koje konstantno destimulišu poslovni ambijent, kao i hroničnu nemogućnost države da resurse obezbeđuje kroz smanjenje stope sive ekonomije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo finansija odlučilo je da predloži tu meru kako bi kompanije koje su tokom ekonomske krize stekle dodatnu dobit, zahvaljujući vladinim merama u vidu brojnih podsticaja, sada pokazale solidarnost i da bi se teret krize ravnomerno rasporedio i omogućilo kreiranje novih paketa pomoći građanima.

Ministarstvo je u obrazloženju Nacrta zakona navelo da i pored negativnih uslova poslovanja, neki privredni subjekti ostvaruju povećanu dobit i taj porast dobiti je primetan kod različitih delatnosti.

Nacrt zakona je na javnoj raspravi do 20. marta, a “solidarni doprinos” (porez na ekstraprofit), je definisan kao krizna mera za dve godine, odnosno, njime će biti obuhvaćen period za prošlu i ovu godinu.

Ministarstvo se pozvalo i na uporednu praksu iz zemalja EU koje su takođe uvele taj porez (mandatory temporary solidarity contribution) definisan uredbom EU.

Iz AmCham-a su podsetili da oni neprestano ukazuju na važnost predvidivog i stabilnog poslovnog ambijenta.

„U tom kontekstu, mere donosilaca odluka ne ulivaju poverenje i opravdano se nameće zaključak da se nedovoljno vodi računa o dalekosežnim posledicama za poslovnu zajednicu i ekonomiju uopšte, a nametanje novih izdataka samo sankcioniše uspešne kompanije koje regularno vode tržišnu utakmicu“, rekli su iz te asocijacije.

Oni su dodali da objašnjenje nacrta ne nudi ubedljive razloge za dodatno oporezivanje, te da u pojedinim segmentima čak sadrži informacije koje su pogrešno interpretirane ili predstavljaju mogućnost za dalje loše tumačenje.

Iz AmCham-a su poručili da zabrinjava činjenica da donosioci odluka ne mogu da se uhvate ukoštac sa preduzećima koja nisu registrovana, na šta se ukazuje u svakom izveštaju o poslovnom ambijentu, kao i kroz aktivno učešće u radu Saveta za konkurentnost.

U AmCham-u smatraju da upravo ta preduzeća treba da snose pritisak u postojećim okolnostima, a ne oni koji posluju u skladu sa važećim zakonima i propisima i redovno izmiruju obaveze.

„Smatramo i da će uvođenje pomenutih mera nesumnjivo negativno uticati na dolazak potencijalnih uspešnih kompanija na crnogorsko tržište”, rekli su iz AmCham-a.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...