sredstva obezbeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi

Usvojen agrobudžet Crne Gore „težak“ 66 miliona evra

AgrobiznisRegionVesti

24.2.2023 15:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Usvojen agrobudžet Crne Gore „težak“ 66 miliona evra Usvojen agrobudžet Crne Gore „težak“ 66 miliona evra
Vlada Crne Gore usvojila je u petak agrobudžet, u iznosu od 66,09 miliona evra, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 44,72 miliona evra.... Usvojen agrobudžet Crne Gore „težak“ 66 miliona evra

Vlada Crne Gore usvojila je u petak agrobudžet, u iznosu od 66,09 miliona evra, od čega su izdvajanja iz nacionalnog budžeta 44,72 miliona evra.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, rekao je na sednici vlade da je ovo najveći agrobudžet u istoriji Crne Gore.

„U finansijskom iskazu agrobudžet za ovu godinu iznosi 66,09 miliona evra i to iz budžeta Crne Gore 44,72 miliona evra, donacija 11,49 miliona, a kreditnih sredstava 9,88 miliona evra“, rekao je Joković, povodom usvajanja Uredbe o uslovima, načinu i dinamici sprovođenja mera agrarne politike za ovu godinu, odnosno Agrobudžeta za ovu godinu, prenela je Mina.

On je naveo da se agrobudžetom izdvajaju sredstva za sistem direktnih plaćanja u oblasti stočarstva i biljne proizvodnje, intervencija na tržištu i podrška merama ruralnog razvoja.

“Takođe, sredstva su obezbeđena i za podršku opštim servisima u poljoprivredi, socijalne transfere seoskom stanovništvu, tehničku i administrativnu podršku implementaciji programa, institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore, program fitosanitarnih mera, program bezbednosti hrane i program obaveznih mera zdravstvene zaštite životinja”, rekao je Joković.

On je naveo da su u petak imali prezentaciju agrobudžeta sa predstavnicima opština.

Joković je podsetio da je poljoprivrednicima na raspologanju iz programa IPARD II 23 miliona evra za ovu godinu gdje je raspisan poziv svim poljoprivrednicima da se jave.

On je rekao da su na FAO sastanku u Rimu dobili značajna sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj.

„Radi se o 10 miliona evra granta, a kada se potroši 60 odsto od tog iznosa, dobija se još 10 miliona. Takođe smo dobili i 10 miliona veoma povoljnih kredita“, precizirao je Joković.

On je ocenio da, uz 63 miliona evra koja počinju da se koriste od naredne godine, dolaze mnogo bolji dani za poljoprivredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...