Najveći uticaj na mesečnu stopu imali rast cena hleba i žitarica, mleka i sira, jaja...

Inflacija u Crnoj Gori u januaru 0,4 odsto

RegionVesti

22.2.2023 14:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Crnoj Gori u januaru 0,4 odsto Inflacija u Crnoj Gori u januaru 0,4 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u januaru su, u odnosu na decembar, u proseku bile više 0,4 odsto, pokazuju... Inflacija u Crnoj Gori u januaru 0,4 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u januaru su, u odnosu na decembar, u proseku bile više 0,4 odsto, pokazuju podaci Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat).

Potrošačke cene su u januaru, u odnosu na isti mesec prošle godine, u proseku bile više 16,2 procenta, prenosi Mina.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imali su rast cena u grupama hleb i žitarice, mleko, sir i jaja, duvan, frizerske i ostale usluge za ličnu negu, ulja i masti, kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva, meso, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu negu”, ističu iz Monstata.

Potrošačke cene su u periodu od januara do decembra prošle godine, u poređenju sa istim periodom 2021. godine, u proseku bile više 13 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u januaru je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama ostala dobra i usluge 2,2 procenta, alkoholna pića i duvan dva odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 1,7 procenata, hrana i bezalkoholna pića 1,6 odsto, zdravlje 0,9 procenata, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,4 odsto, rekreacija i kultura 0,1 procenat.

Pad cena zabeležen je u grupama odeća i obuća 5,4 odsto, prevoz 0,3 procenta i restorani i hoteli 0,1 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...