Prihodi od naplate za pomoć najugroženijima

Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

RegionVesti

17.11.2022 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit
Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji. “Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To... Hrvatska uvodi porez na ekstraprofit

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je uvođenje poreza na ekstraprofit u toj zemlji.

“Na javnu raspravu šaljemo Zakon o dodatnom porezu na dobit. To znači da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da bi ovakva vrsta poreza bila solidarni doprinos“, rekao je Plenković na sednici vlade, dodajući da se „ne radi o kažnjavanju onih koji su uspešni“.

Ministar finansija Marko Primorac je na koferenciji za medije izložio detalje predloženog zakona, navodeći da je taj porez pre svega namenjen redistribuciji profita poreskih obveznika koji će ostvariti znatno veće nivoe dobiti u odnosu na četvorogodišnji prosek, piše Euronews pozivajući se na portal Dnevno.hr.

On je podsetio da u hrvatskom sistemu oporezivanja dobiti već postoje dve stope i dva praga, a s novim porezom se u ovoj kriznoj situaciji uvodi defacto još jedan prag i još jedna stopa.

„Oni čiji je prihod veći od 300 miliona kuna (39,7 miliona evra) plaćaće porez na ekstraprofit. Oni će imati stopu od 18 odsto poreza na dobit, te dodatni porez koji će zavisiti od nivoa profita u 2022. godini koji bude za 20 odsto iznad proseka u poslednje četiri godine”, istakao je Primorac.

Foto: Freepik.com

Prema njegovim rečima, kad se sve sabere ako je nekome dobit u 2022. godini, na primer, porasla za 50 procenata u odnosu na četvorogodišnji prosek, njegova efektivna stopa poreza na dobit bi bila 24 odsto, a onome čija je dobit porasla 100 odsto u odnosu na poslednje četiri godine, efektivna poreska stopa će biti oko 30 odsto.

„U ovoj kriznoj situaciji, kada svi treba da podnesu deo tereta krize, smatramo da je predlog ovakvog poreza utemeljen na načelima jednakosti i pravednosti“, rekao je Primorac i dodao da se novi porez odnosi na sve pravne subjekte, a ne samo na energetski sektor i da bi obuhvatio oko 200 najvećih privrednika.

Ukupan poreski prihod bi bio dve milijarde kuna (oko 265 miliona evra).

Hrvatski ministar finansija Marko Primorac naglasio da će se sredstva od poreza na esktraprofit „koristiti isključivo za pomoć najugroženijima, a ne za punjenje državnog budžeta“, kao i da je to jednokratan porez za 2022. godinu.

  • Jovana24

    17.11.2022 #1 Author

    Nije los predlog

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.11.2022 #2 Author

    Videcemo da li ce bitu usvojen…

    Odgovori

  • BOJANA

    18.11.2022 #3 Author

    Onaj ko ima extra, extra treba i da plati.

    Odgovori

  • goca87

    18.11.2022 #4 Author

    Tako i treba…

    Odgovori

  • Coka13

    22.11.2022 #5 Author

    Ovaj predlog je suštinski dobar, samo se postavlja pitanje da li će biti usvojen. A i ako bude usvojen, naći će oni već rupe u zakonu da ne plaćaju dodatno. Isto kao i kod nas što bi našli.

    Odgovori

  • MAŠA

    5.3.2023 #6 Author

    Dok se usvoji ovo ima vremena i vremena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...