Primena EU direktive počinje 25. juna sledeće godine

Brže odlučivanje o potrošačkim tužbama u Hrvatskoj

EURegionVesti

17.11.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brže odlučivanje o potrošačkim tužbama u Hrvatskoj Brže odlučivanje o potrošačkim tužbama u Hrvatskoj
Novim pravilima postupka kolektivne zaštite potrošača obezbeđuje se pravovremena zaštita prava tako što će hitnost u postupanju postati “osobina radne metode koju će sudije... Brže odlučivanje o potrošačkim tužbama u Hrvatskoj

Novim pravilima postupka kolektivne zaštite potrošača obezbeđuje se pravovremena zaštita prava tako što će hitnost u postupanju postati “osobina radne metode koju će sudije primenjivati pri upravljanju postupkom“, objavio je Poslovni.hr pozivajući se na informacije sa državnog portala e-Savjetovanja, koji omogućava svim građanima da učestvuju u javnim raspravama.

Poslovni.hr navodi da se pravovremeno preuzima odgovarajuća EU direktiva, kao i da će izmenjeni sistem kolektivne zaštite potrošača, prema Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, stupa na snagu 25. juna 2023. godine.

U postupcima za utvrđivanje i zabranu protivpravnog postupanja trgovca, kad sud odlučuje o predstavničkoj tužbi za utvrđenje, pripremno ročište mora se održati u 30 dana od dana pokretanja postupka.

Isti je rok i za odluku o privremenim merama, kao i u žalbenom postupku koji se računa od dana primanja žalbe za presudu u ovim predmetima, piše Poslovni.hr i dodaje da se značajna promena u postupku odnosi na obezbeđivanje stručnosti i nezavisnosti tužilaca koji zastupaju potrošačke interese, tako što se po prvi put taksativno navode pretpostavke aktivne legitimacije udruženja za zaštitu potrošača.

  • FRUIT04

    19.11.2022 #1 Author

    Potrosacu su kupili zato sto I’m je potrebno to nesto, ako Jos nisu zadovoljni pa cekaju na odluku cemu onda sve.

    Odgovori

    • Bella

      20.11.2022 #2 Author

      ni meni nije jasno zasto je to tako

      Odgovori

  • Coka13

    22.11.2022 #3 Author

    Rok za odlučivanje o reklamacijama bi trebao da bude do 5 radnih dana, a on se često oduži toliko da zaborave ljudi i da su reklamirali određeni proizvod. I kod nas bi trebalo pročačkati malo po tim rokovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...