U oglasima se mogu naći različite vrste smeštaja koje su jeftinije od kirija

Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova

NekretnineNovacSrbija

31.8.2022 17:29 Autor: Marija Jovanović 17

Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova
Budućim brucošima ostalo je još mesec dana do početka predavanja. To znači da, pored razmišljanja o knjigama, ispitima i profesorima, ulaze u sam finiš... Privatni studentski domovi pristupačniji od iznajmljivanja stanova

Budućim brucošima ostalo je još mesec dana do početka predavanja. To znači da, pored razmišljanja o knjigama, ispitima i profesorima, ulaze u sam finiš priprema koje podrazumevaju i traženje smeštaja za one koji ne studiraju u svom gradu.

Istovremeno, roditelji ubrzavaju svoju računicu i planiranje kućnog budžeta, u skladu sa ambicijama budućih akademaca.

Iako će studentima za predstojeću školsku godinu biti na raspolaganju 17.584 mesta u studentskim domovima širom Srbije – 9.558 u Beogradu, 943 u Nišu, 2.653 u Novom Sadu i 769 u Kragujevcu, iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da se uvek nađe i dosta onih „ispod crte“.

Njima kao opcije preostaju iznajmljivanje stanova, koji će prema nekim procenama u Beogradu koštati od 250 evra na periferiji do čak 400 evra u centru, ali i smeštaj u privatnim studentskim domovima, čiji broj raste u gradovima koji važe za studentske centre.

Iako u Ministarstvu prosvete nemaju podatke o privatnim studentskim domovima, te se postavlja pitanje da li su oni uopšte legalni i na koji način su registrovani u sistemu, u oglasima se mogu naći brojne ponude za smeštaj u objektima koji sebe nazivaju upravo tako.

Foto: Pixabay.com

Privatni studentski domovi akademcima nude različite vrste smeštaja po nešto pristupačnijim cenama u odnosu na kirije, koje su u svim većim gradovima proteklih meseci značajno porasle.

Tako, na primer, jedan od privatnih domova na Voždovcu, u blizini Farmaceutskog fakulteta, raspolaže sa 12 apartmana i 24 sobe sa zajedničkom trpezarijom i kuhinjom. Sve sobe su jednokrevetne, a u cenu smeštaja koja se kreće od 180 do 230 evra, u zavisnosti od veličine sobe, uračunati su i troškovi vode, struje, grejanja, odžavanja, ali i kablovske televizije i interneta. Zanimljivo je da, pored smeštaja, ovaj dom nudi i pohađanje nastave stranih jezika uz dodatnu doplatu.

Jedan od privatnih studentskih domova na Zvezdari, koji na raspolaganju ima svega sedam soba različitih veličina, studentima nudi smeštaj po ceni od 165 evra u dvokrevetnim sobama, dok je cena nešto niža u trokrevetnim – 145 evra. U cenu su uključene sve komunalije, struja, centralno grejanje, internet i kablovska televizija.

Nešto su povoljniji uslovi u Novom Sadu, gde ukupni mesečni troškovi stanovanja u privatnom studentskom domu iznose 150 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Privatni domovi za studente postoje i u Kragujevcu. Naime, u oglasima se može pronaći smeštaj u jednom od privatnih studentskih domova u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta koji nudi dvokrevetne sobe. Cena je 90 evra po krevetu, a u to su uračunati svi troškovi, od kablovske televizije i interneta do mašine za pranje i sušenje veša. U samom smeštaju studenti imaju organizovano i profesionalno čišćenje tri puta mesečno.

I dok je, s jedne strane, za studente i dalje najekonomičnija, ali i najproverenija opcija smeštaj u državnom studentskom domu, ostaje nedoumica koliko je ovakvih privatnih smeštaja ispod radara države i kakve uslove stanovanja zapravo nude mladima.

Veće cene smeštaja i ishrane za studente

Za smeštaj u studentskim centrima akademci će ove godine zbog usklađivanja cena morati da izdvoje nešto više novca. Kako navode iz Ministarstva prosvete, studenti će u sobama prve kategorije u državnim domovima umesto dosadašnjih 1.860 dinara mesečno plaćati 2.790. U drugoj kategoriji će cena umesto 1.430 dinara biti 2.150 dinara, treća kategorija je poskupela sa 1.248 na 1.600 dinara, dok će mesta u sobama četvrte kategorije umesto 1.144 dinara koštati 1.500 dinara mesečno.

Takođe, i cene pojedinačnih obroka u studentskim menzama su poskupele, pa će doručak umesto dosadašnjih 40 dinara studente koštati 56, za ručak će umesto 72 morati da izdvoje 120 dinara, a večeru će plaćati 90 dinara, umesto dosadašnjih 59 dinara.

 • Jovana24

  31.8.2022 #1 Author

  Sve poskupljuje , pa i to. I dalje nema odgovora jesu li ili nisu po zakonu..

  Odgovori

 • Emilija

  31.8.2022 #3 Author

  Previse je sve poskupelo a posebno je tesko studentima

  Odgovori

 • kaćica

  31.8.2022 #4 Author

  Pitanje je koliko ih ima u sobi,onda je bolje u stanu.

  Odgovori

 • GOCA BG

  31.8.2022 #6 Author

  Ako su uslovi za zivot dobri,zasto da ne…

  Odgovori

 • BRANA19

  1.9.2022 #7 Author

  Njima i te kako treba da se pomogne i olaksa..

  Odgovori

 • VOJKAN

  1.9.2022 #8 Author

  Cene stanova su sve veće tako da je ovo jedina mogućnost

  Odgovori

 • TATJANA

  1.9.2022 #9 Author

  Mnogostruko povoljniji

  Odgovori

  • Ranka

   4.9.2022 #10 Author

   Da li znate za neki pristojni studentski dom, cerka krece prvu godinu, nije na budzetu.

   Odgovori

 • SUNCOKRET

  1.9.2022 #11 Author

  Prvi put čujem da postoje privatni studentski domovi. Dobra ideja i svakako jeftinije nego iznajmljivanje stana.

  Odgovori

 • Anna

  1.9.2022 #12 Author

  Sviđa mi se pitanje- da li su legalni ili ne?

  Odgovori

  • MARIJA

   1.9.2022 #13 Author

   Studenti su nasa buducnost i treba im obezbediti sto bolje uslove.

   Odgovori

 • SRDJAN

  1.9.2022 #14 Author

  Sve poskupljuje.

  Odgovori

 • Tina

  4.9.2022 #15 Author

  Mnogi studenti ce iskoristiti ovaj nacin smestaja I trazice se I mesto vise

  Odgovori

 • Ceca

  4.9.2022 #16 Author

  Bar nesto

  Odgovori

 • MARE

  4.9.2022 #17 Author

  Trazi se situirani student

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...