Desetine miliona Amerikanaca biće oslobođeno otplate kredita

Bajdenova administracija oprašta dugove studentima

NovacSvetVesti

25.8.2022 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Bajdenova administracija oprašta dugove studentima Bajdenova administracija oprašta dugove studentima
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) doneo je odluku da oprosti 20.000 dolara dugovanja povezanih sa federalnim studentskim kreditima za desetine miliona... Bajdenova administracija oprašta dugove studentima

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden (Joe Biden) doneo je odluku da oprosti 20.000 dolara dugovanja povezanih sa federalnim studentskim kreditima za desetine miliona Amerikanaca. Ovaj potez bi trebalo da predstavlja olakšicu za one koji su uzeli tu vrstu kredita, ali je gotovo izvesno da će se sa njim javiti i politička protivljenja i određene pravne teškoće.

Nakon interne debate koja je trajala više od godinu dana, američki predsednik je objavio da će ukinuti kreditna zaduženja u iznosu od 10.000 dolara za dužnike koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje ili za bračne parove čiji je godišnji prihod niži od 250.000 dolara.

Pored toga, oni koji su primili federalne Pell grantove, odnosno školarine za studente koji su pri upisu na koledž bili u finansijski nezavidnoj situaciji i trenutno zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje, imaće mogućnost za oprost duga u iznosu od 20.000 dolara, izjavio je Bajden.

“Čitava generacija je trenutno opterećena neodrživim dugovanjima”, izjavio je američki predsednik u Beloj kući, dodajući da se neće izvinjavati za ovu meru, koju je definisao kao program za pomoć srednjoj klasi.

“Jasno mi je da ovo što danas saopštavam neće sve učiniti srećnima, ali verujem da je moj plan odgovoran i korektan”, dodao je on.

Nezavisne procene ukazuju na to da će troškovi za realizaciju ovog plana u periodu od 10 godina iznositi 300 milijardi dolara. Ova akcija će doprineti federalnom deficitu jer će dužnici otplaćivati manje svote ili neće plaćati uopšte, ali federalna vlada neće morati odmah da pokrije troškove povezane sa ovom merom, piše The Wall Street Journal.

Oproštaj duga odnosi se na studente sa federalnim pozajmicama za diplomske i postdiplomske studije, kao i na “Parent Plus” kredite, odnosno pozajmice koje podižu roditelji studenata, naveli su zvaničnici iz Bele kuće. Iako se oprost dugovanja često tretira kao prihod u svrhu poreza, “otkazivanje” studentskih kredita će biti izuzetak, kao i neki drugi programi ukidanja federalnog studentskog duga.

Iz Bele kuće je navedeno da se za oprost kredita kvalifikuju svi dužnici koji su uzeli federalne pozajmice do 30. juna ove godine. Krediti podignuti nakon tog datuma neće biti obuhvaćeni programom.

Plan za oprost duga u iznosu od oko 10.000 dolara za dužnike koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje i duple svote za dužnike koji su u braku uključuje većinu osoba sa studentskim kreditom u SAD, kojih ima oko 40 miliona.

Oko šest od 10 dužnika sa studentskim kreditom primilo je takođe i Pell grant, koji je pomoć za studente na diplomskim studijama. Kako navode iz Bele kuće, kombinovanim akcijama od studentskih dugovanja bi moglo biti oslobođeno do 20 miliona dužnika.

  • Dunja5

    25.8.2022 #1 Author

    Dobro ovo je fina odluka.

    Odgovori

  • Milovan94

    25.8.2022 #2 Author

    Blago njihovim studentima

    Odgovori

  • TATJANA

    26.8.2022 #3 Author

    Pa i nije im bas blago jer znaci da nisu bili u mogucnosti da ih otplate

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...