rast od 35,4 odsto međugodišnje

Prosečna zarada u Crnoj Gori 727 evra u decembru

NovacRegion

26.1.2023 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prosečna zarada u Crnoj Gori 727 evra u decembru Prosečna zarada u Crnoj Gori 727 evra u decembru
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 727 evra i bila je 0,8 odsto veća... Prosečna zarada u Crnoj Gori 727 evra u decembru

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Crnoj Gori u decembru je, prema podacima Monstata, iznosila 727 evra i bila je 0,8 odsto veća u odnosu na novembar.

Prosečna neto zarada u decembru je, u odnosu na isti mesec 2021. godine, porasla 35,4 odsto. Prosečna bruto zarada u prošlom mesecu je iznosila 900 evra, prenosi Mina.

Statističari su naveli da je prosečna bruto zarada u četvrtom kvartalu prošle godine, u odnosu na treći, zabeležila rast od jedan odsto. Na nivou cele prošle godine, prosečna bruto zarada iznosila je 883 evra, a prosečna neto zarada 712 evra.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cene u prošloj godini, u odnosu na 2021, zabeležile rast od 13 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period porasle 18,4 odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosečne neto zarade u decembru su u odnosu na novembar porasle u sektorima snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 3,8 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 2,4 odsto, usluge smeštaja i ishrane 2,2 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala, poslovanje nekretninama i stručne, naučne i tehničke delatnosti po 1,8 odsto.

Rast je zabeležen i u sektorima umjtničke, zabavne i rekreativne delatnosti 1,6 odsto, snabdevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama i ostale uslužne delatnosti po 1,1 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo i obrazovanje po jedan odsto, finansijske i delatnost osiguranja 0,8 odsto, građevinarstvo 0,3 odsto i zdravstvena i socijalna zaštita 0,2 odsto.

Pad prosečne neto zarade u decembru je u odnosu na novembar zabeležen u sektorima vađenje ruda i kamena 2,8 odsto, prerađivačka industrija i administrativne i pomoćne uslužne delatnosti po 1,7 odsto, informisanje i komunikacije jedan odsto i saobraćaj i skladištenje 0,7 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...