Još jedan ukaz ruskog predsednika

Putin odobrio kupovinu ruske imovine banke Societe Generale

BankeNovacSvet

25.12.2023 12:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

Putin odobrio kupovinu ruske imovine banke Societe Generale Putin odobrio kupovinu ruske imovine banke Societe Generale
Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rosbanci omogućava kupovina udela u vlasništvu Societe Generale u vodećim ruskim kompanijama. U uredbi se... Putin odobrio kupovinu ruske imovine banke Societe Generale

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se Rosbanci omogućava kupovina udela u vlasništvu Societe Generale u vodećim ruskim kompanijama.

U uredbi se navodi da će Rosbank moći da kupi udele Societe Generale u proizvođačima energije kao što su Rosneft i Gazprom, metalskim kompanijama Norilsk, Nickel i Severstal, kao i u drugim vodećim ruskim kompanijama, prenosi Reuters.

Izloženost francuske banke Societe Generale u Rusiji iznosila je 22,4 milijarde evra do kraja juna 2021. godine. Kompanijama iz zemalja koje je Moskva proglasila „neprijateljskim“ zbog uvođenja sankcija Rusiji, potrebna je posebna dozvola za transakcije koje uključuju rusku imovinu.

Agencija Interfax saopštila je da su odvojeni udeli banke Societe u ruskim kompanijama relativno mali, 0,04 odsto u Gazpromu i 0,02 odsto Alrosi, najvećoj svetskoj kompaniji za proizvodnju dijamanata. Međutim, ukupna vrednost imovine francuske banke u Rusiji meri se milijardama.

Societe Generale povukla se iz Rusije i zatvorla prodaju svoje lokalne jedinice Rosbank grupi Inteross, firmi povezanoj sa ruskim milijarderom Vladimirom Potanjinom u maju prošle godine.

Ruska zamrznuta imovina na Zapadu vredna je stotine milijardi dolara, kao i imovina nekih ruskih biznismena i investitora. Nemačka je prošle godine preuzela kontrolu nad rafinerijom nafte Šved u ruskom vlasništvu koja snabdeva 90 berlinskog tržišta gorivom. Putin je ocenio da su sankcije Zapada objava ekonomskog rata Rusiji.

  • SUNCE

    25.12.2023 #1 Author

    Sankcije zapada i jesu objava ekonomskog rata Rusiji.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...