Utvrđena procedura nadoknade štete nanete Rusiji i centralnoj banci

Putin potpisao ukaz o korišćenju imovine SAD

NovacSvet

23.5.2024 17:44 Autor: Vladimir Jokanović 7

Putin potpisao ukaz o korišćenju imovine SAD Putin potpisao ukaz o korišćenju imovine SAD
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o proceduri kompenzacije štete nanete Rusiji i Centralnoj banci neprijateljskim akcijama SAD. Prema dokumentu, američka imovina u... Putin potpisao ukaz o korišćenju imovine SAD

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o proceduri kompenzacije štete nanete Rusiji i Centralnoj banci neprijateljskim akcijama SAD. Prema dokumentu, američka imovina u Rusiji može se koristiti za kompenzaciju štete izazvane oduzimanjem ruske imovine u SAD.

Ukaz se oslanja na federalne zakone „o posebnim ekonomskim merama i prinudnim merama“ i „o merama delovanja (protivdelovanja) na neprijateljske akcije SAD i drugih stranih država“. U skladu sa njima, predsednik je naložio vladi da uspostavi specijalni postupak za kompenzaciju štete, prenosi Komersant.

Ukaz predviđa da vlasnik prava iz Rusije može sudski postupati prema ruskim zakonima kako bi utvrdio nezakonito oduzimanje imovine u SAD. Ako ruski sud utvrdi nepravilno oduzimanje imovine, on mora dostaviti prikupljene podatke Vladinoj komisiji za kontrolu stranih investicija u Rusiji. Nakon toga, komisija će odrediti koja imovina može biti korišćena za nadoknadu štete.

U ukazu se navodi da za kompenzaciju štete mogu biti korišćene pokretna i nepokretna imovina SAD ili lica iz SAD, hartije od vrednosti koje pripadaju SAD ili njihovim licima, kao i udeli u osnovnim kapitalima ruskih pravnih lica i imovinska prava koja pripadaju SAD ili njihovim licima.

Prema dokumentu, vlada treba da u roku od četiri meseca unese izmene u rusko zakonodavstvo kako bi se ukaz sproveo. Ukaz stupa na snagu odmah. Senat SAD odobrio je u aprilu zakon koji uključuje prenos zamrznutih ruskih sredstava Ukrajini. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) još nije potpisao taj zakon.

U januaru 2022. godine mediji su preneli da se u Rusiji nalazi 288 milijardi dolara imovine zapadnih kompanija. Krajem 2023. godine ta suma se smanjila na 215 milijardi dolara, od čega 98,3 milijarde dolara pripada Kipru, a 50,1 milijarda dolara Holandiji.

 • AJA

  23.5.2024 #1 Author

  Interesantan tekst,ali i zabrinjavajuci.

  Odgovori

 • SUNCE

  24.5.2024 #2 Author

  Potpuno normalan i ocekivani postupak

  Odgovori

 • Nik

  24.5.2024 #3 Author

  Pripada Kipru.. 100%..najveći ulagači ko kod nas.. i kajmanska ostrva ozbiljno ulažu..

  Odgovori

 • AJA

  24.5.2024 #4 Author

  Ocekivano,ali zabrinjavajuce

  Odgovori

 • SHALIMAR

  24.5.2024 #5 Author

  Pametan potez predsednika…

  Odgovori

 • ŽIZI

  26.5.2024 #6 Author

  Putin zna šta radi

  Odgovori

 • PIKSI

  26.5.2024 #7 Author

  Bilo je ocekivano

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *