Odluka Evropskog saveta objavljena u Službenom glasniku

EU ne namerava da vrati prihode od zamrznute imovine Rusiji ni posle sankcija

EU

22.5.2024 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

EU ne namerava da vrati prihode od zamrznute imovine Rusiji ni posle sankcija EU ne namerava da vrati prihode od zamrznute imovine Rusiji ni posle sankcija
Evropska unija nema nameru da prebacuje Rusiji prihode od zamrznutih sredstava čak ni nakon ukidanja sankcija. Savet je odlučio da se ruski prihodi ne... EU ne namerava da vrati prihode od zamrznute imovine Rusiji ni posle sankcija

Evropska unija nema nameru da prebacuje Rusiji prihode od zamrznutih sredstava čak ni nakon ukidanja sankcija. Savet je odlučio da se ruski prihodi ne smatraju suverenim sredstvima. Odluka stupa na snagu 23. maja, prema proširenoj odluci Saveta EU, objavljeno je u Službenom listu EU.

„Neočekivani i vanredni prihodi ne treba da budu dostupni Centralnoj banci Rusije u skladu sa važećim pravilima čak i nakon ukidanja zabrane na transakcije“, navedeno je u dokumentu. Savet EU je odlučio da prihodi od ruskih rezervi „ne pripadaju suverenim sredstvima, pa stoga norme zaštite suverenih sredstava na njih nisu primenjive“, prenosi Komersant.

Pod neočekivanim i vanrednim prihodima, Savet EU podrazumeva prihod koji se akumulira zahvaljujući restriktivnim merama. Pres služba predstavništva Rusije pri Evropskoj uniji nazvala je odluku Saveta EU krađom, izjavivši da će „posledice stvorenog presedana biti nepredvidive“ za EU.

Evropska komisija je 21. maja saopštila da će prvi prihodi od sredstava Centralne banke Rusije biti prebačeni Ukrajini u julu. Planira se da se Ukrajini preko Evropskog mirovnog fonda usmeri 90 odsto ostvarene dobiti u 2024. godini.

Ukrajina ove godine može dobiti tri milijarde evra od ruskih zamrznutih sredstava. Novac će biti namenjen vojnoj pomoći. Nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, EU i zemlje G7 zamrznule su oko 280 milijardi dolara sredstava Centralne banke Rusije. Veći deo tih sredstava nalazi se kod belgijskog depozitara Euroclear.

  • Moljci

    22.5.2024 #1 Author

    Lako je biti hrabar kada su rusi jos daleko…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...