Reagovanje berze na znakove ublažavanja mera protiv Covid-19

Rast kineskih akcija

BerzaNovacSvet

1.12.2022 08:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Rast kineskih akcija Rast kineskih akcija
Kineske akcije porasle su u četvrtak ujutru u Hong Kongu nakon što je visoki kineski zvaničnik zadužen za kontrolu pandemije virusa Covid-19 signalizirao da... Rast kineskih akcija

Kineske akcije porasle su u četvrtak ujutru u Hong Kongu nakon što je visoki kineski zvaničnik zadužen za kontrolu pandemije virusa Covid-19 signalizirao da je Peking ublažio stav o restriktivnim merama u politiku nulte tolerancije na korona virus.

Indeks Hang Seng porastao je za 2,5 odsto, dok je kineski CSI 300 ojačao 1,8 procenata. U drugim delovima Azije, japanski Topix porastao je za 0,3 odsto, dok je južnokorejski Kospi napredovao za 0,8 odsto, prenosi Financial Times. Juan je ojačao za jedan odsto.

Vicepremijer Sun Čunlan, zadužen za odgovor Kine na širenje korona virusa, rekao je u sredu uveče da je borba protiv pandemije u „novoj fazi“, ističući „manje patogenu“ varijantu omikrona i veće stope vakcinacije. Analitičari ocenjuju da Sunova izjava potvrđuje da Peking pokušava da odstupi od striktne primene svoje politike nulte tolerancije na Covid-19.

Iako njegov komentar ne sugeriše konkretnu promenu politike, on se poklapa sa odlukom da se ublaže blokade u delovima Guangdžoua uprkos rekordnom rastu broja slučajeva zaraze, kao i da se u delovima Pekinga dozvoli kućna izolacija umesto centralizovanog karantina zaraženih.

Sunova izjava je takođe u suprotnosti sa njegovim nastupom u Šangaju početkom aprila, na početku dvomesečnog zaključavanja, kada je signalizirao vladinu posvećenost potpunom eliminisanju virusa.

  • Dragana

    1.12.2022 #1 Author

    Verujem da znaju sta rade. Sada imaju iskustvobu tom slucaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...