Osnovni prihodi britanskog proizvođača motora porasli za četiri odsto

Rolls-Royce očekuje do kraja godine „skromno pozitivan“ novčani priliv

AutomobiliLifestyleNovacPoslovanje

4.8.2022 18:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rolls-Royce očekuje do kraja godine „skromno pozitivan“ novčani priliv Rolls-Royce očekuje do kraja godine „skromno pozitivan“ novčani priliv
Kompanija Rolls-Royce umanjila je odliv gotovine za više od milijardu funti u prvoj polovini godine uz upozorenje da je spoljno trgovačko okruženje i dalje... Rolls-Royce očekuje do kraja godine „skromno pozitivan“ novčani priliv

Kompanija Rolls-Royce umanjila je odliv gotovine za više od milijardu funti u prvoj polovini godine uz upozorenje da je spoljno trgovačko okruženje i dalje ispunjeno izazovima, naglašavajući da su rastuća inflacija i prekidi u nabavnim lancima ključni faktori.

Grupa iz FTSE 100 indeksa rekla je da je odliv slobodnog novca, prema analizama, sa 1,1 milijardu funti pao na 68 miliona funti u prethodnom periodu, podstaknut najviše satima letenja širokotrupnih aviona sa avio-motorima koje ova kompanija proizvodi.

Sati letenja avionom dostigli su 60 odsto pretpandemijskih nivoa, navode iz kompanije Rolls-Royce, koja se drži svojih predviđanja da će do kraja 2022. godine generisati “skromno pozitivan slobodan novčani priliv”, piše Financial Times.

Iz kompanije je saopšteno da je na kraju juna njen osnovni operativni profit iznosio 125 miliona funti, što je pad u odnosu na 307 miliona funti u istom periodu prošle godine.

Osnovni prihodi kompanije su, prateći oporavak tržišta energetskih sistema i poboljšanja u sektoru civilnog vazduhoplovstva, porasli za četiri odsto, na 5,31 milijardu funti.

Osnovne profitne marže, međutim, u prvoj polovini godine su bile niže. Iz kompanije Rolls-Royce je saopšteno da se očekuje da će i one porasti u preostalih šest meseci.

U kompaniji očekuju da će se sati letenja za motore vratiti na pretpandemijske nivoe u 2024. godini, kada restrikcije putovanja širom sveta budu ukinute.

 • GOCA BG

  6.8.2022 #1 Author

  Ne brinem ja za njih,imaju oni svoju klijentelu…

  Odgovori

 • ZVE84

  7.8.2022 #2 Author

  Dok ima ko da kupuje biće i priliva

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...