Prvo postrojenje će Britancima obezbediti 200 novih radnih mesta

Rolls-Royce gradi fabriku za proizvodnju mini-reaktora u Engleskoj ili Velsu

BiznisEkologijaSvet

24.1.2022 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Rolls-Royce gradi fabriku za proizvodnju mini-reaktora u Engleskoj ili Velsu Rolls-Royce gradi fabriku za proizvodnju mini-reaktora u Engleskoj ili Velsu
Britanski proizvođač luskuznih automobila i avio-motora Rolls-Royce najavio je da planira da izgradi postrojenje za proizvodnju malih nuklearnih reaktora. Lokacija fabrike će biti u... Rolls-Royce gradi fabriku za proizvodnju mini-reaktora u Engleskoj ili Velsu

Britanski proizvođač luskuznih automobila i avio-motora Rolls-Royce najavio je da planira da izgradi postrojenje za proizvodnju malih nuklearnih reaktora. Lokacija fabrike će biti u Engleskoj ili Velsu.

Industrijski konzorcijum koji predvodi Rolls-Royce pisao je nekolicini engleskih razvojnih kancelarija i velškoj administraciji tražeći od njih da predlože lokaciju fabrike, uz obećanje da će kompanija uložiti 200 miliona funti i stvoriti do 200 novih radnih mesta, piše Financial Times.

Konzorcijum je obezbedio 210 miliona funti od vlade prošle godine za proizvodnju mini-reaktora nakon što je istu svotu sakupio zahvaljujući privatnom finansiranju.

Britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) uključio je izgradnju malih modularnih reaktora u svoj desetočlani plan za “zelenu industrijsku revoluciju”, čiji je cilj da do 2050. godine u potpunosti eliminiše emisije ugljenika.

Vlada Velike Britanije ovu tehnologiju vidi i kao odličan način za otvaranje novih poslova u proizvodnji, kao i za ostvarenje Džonsonove agende da pomogne manje razvijenim oblastima.

Prema planovima, reaktori će biti pravljeni u fabrikama na različitim lokacijama širom Ujedinjenog Kraljevstva, a potom sklapani na lokacijama gde će biti postavljeni, čime će biti umanjeni rizici i troškovi koji dolaze sa gradnjom velikih nuklearki. Glavna fabrika će proizvoditi posude pod pritiskom koje su deo reaktora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...