Računovodstvena firma dužna da isplati milione

Britanski regulatori kaznili KPMG zbog propusta u revidiranju računa kompanije Rolls-Royce

NovacPoslovanjeVesti

24.5.2022 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Britanski regulatori kaznili KPMG zbog propusta u revidiranju računa kompanije Rolls-Royce Britanski regulatori kaznili KPMG zbog propusta u revidiranju računa kompanije Rolls-Royce
Kompanija KPMG moraće da plati kaznu od 3,4 miliona funti zbog ozbiljnih propusta u revidiranju računa firme Rolls-Royce iz 2010. godine, pet godina nakon... Britanski regulatori kaznili KPMG zbog propusta u revidiranju računa kompanije Rolls-Royce

Kompanija KPMG moraće da plati kaznu od 3,4 miliona funti zbog ozbiljnih propusta u revidiranju računa firme Rolls-Royce iz 2010. godine, pet godina nakon što je proizvođač motora uspeo da se nagodi sa vlastima po pitanju optužbi za korupciju.

Ovo je četvrta veća kazna koju su regulatori u Velikoj Britaniji odredili kompaniji KPMG, čije se poslovanje nalazi pod nizom istraga.

Iz Saveta za finansijske izveštaje saopšteno je da je kompanija prilikom revizije previdela indicije da Rolls-Royce nije ispunio pravne obaveze u vezi sa isplatama agenata u Indiji, piše Financial Times.

Te isplate bile su samo su deo optužbi kada je u pitanju istraga koju je sprovela britanska Kancelarija za ozbiljne pronevere, a koja je 2017. godine okončana poravnanjem.

Kako navode zakonodavci, optužbe za mito i zloupotrebe u kompaniji Rolls-Royce bile su u tom periodu prilično česte, a KPMG je kao računovodstvena kompanija bila “i te kako svesna” posledica jer je već plaćala slične kazne.

U revizorskom dosijeu proizvođača motora nedostajali su dokazi koje je kompanija KPMG bila dužna da pribavi, što dalje implicira da kontrola koju je sprovela prilikom revizije nije bila u skladu sa standardima.

Zbog takvih postupaka, regulatori nisu pronašli greške na računima firme Rolls-Royce iz 2010. godine, a trenutno su pod istragom i revizije koje su izvršene od 2011. do 2013. godine.

  • IVAN

    24.5.2022 #1 Author

    Opravdano i treba

    Odgovori

  • SANJA

    24.5.2022 #2 Author

    Neko zeli da ova firma propadne

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    25.5.2022 #3 Author

    Nije loše da postoji revizija revizije ali na kraju tog kontrolnog lanca je ipak 1 čovek.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...