Samo jednom se živi

Prošle godine prodato najviše luksuznih automobila ikada

AutomobiliLifestyle

11.1.2022 17:57 Autor: Vladimir Jokanović 0

Prošle godine prodato najviše luksuznih automobila ikada Prošle godine prodato najviše luksuznih automobila ikada
Rolls-Royce isporučio je prošle godine 5.586 automobila širom sveta, što je najviše ikada u 117 godina dugoj istoriji kompanije. Prema saopštenju rukovodstva kompanije to... Prošle godine prodato najviše luksuznih automobila ikada

Rolls-Royce isporučio je prošle godine 5.586 automobila širom sveta, što je najviše ikada u 117 godina dugoj istoriji kompanije. Prema saopštenju rukovodstva kompanije to je povećanje prodaje za 49 odsto u odnosu na 2020. godinu, što je takođe najviše u istoriji. Rekordan rast prodaje zabeležili su i Bentley i Lamborghini.

Čuveni britanski proizvođač automobila, koji je u vlasništvu nemačkog BMW rekordni rast prodaje pripisuje sentimentu koji je izazvala smrtonosna pandemija. Bogati su navodno shvatili da život može biti kratak, ili „samo jednom se živi“, navodi Financial Times.

„Mnogi su videli kako ljud umiru od korona virusa u njihovim zajednicama, što ih navodi da misle kako život može biti kratak i da je bolje da ga živite sada nego da odlažete za kasnije. To je takođe pomoglo (prodaji Rolls-Roycea) prilično masovno“, naveo je izvršni direktor kompanije Torsten Miler-Otvaš (Torsten Müller-Otvös).


Rast prodaje su predvodile Kina i Amerika sa po 30 odsto udela, Evropa sa 20 odsto i Bliski istok sa 10 procenata. Prema rečima izvršnog direktora kompanije prodaja u Južnoj Koreji i Rusiji takođe je bila jaka. „Sva tržišta su bila u procvatu širom sveta. To je nešto što nikada ranije nisam video“, naveo je Otvaš.

Foto: Pixabay.com

Dok su najveći proizvođači automobila prošle godine bili pogođeni nestašicom poluprovodnika (mikročipova), Rolls-Royce je uspeo da izbegne pad produkcije, delom i zbog toga što proizvodi manje vozila. U prodaji su prednjačili Rolls-Royce modeli Cullinan i Ghost.

Fabrika trenutno proizvodi samo benzinske motore sa 12 cilindara, a krajem iduće godine predstaviće svoj prvi električni automobil Spectre. Rolls-Royce namerava da se do 2030. godine preorijentiše na proizvodnju isključivo električnih automobila. Prosečan kupac automobila Rolls-Royce ima 43 godine, prema podacima kompanije.

Foto: Pixabay.com

Bentley je takođe zabeležio rekordan rast prodaje u prošloj godini. Prodato je 14.659 automobila, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Za proizvođače kao što su Rolls-Royce i Bentley, čiji se automobili prodaju po ceni od 455.000 i 200.000 dolara, prošlogodišnji prihodi predstavljaju istorijski uspeh, prenosi CNN.

Lamborghini još nije objavio izveštaj o prodaji u 2021. godini, ali je u decembru najavio da je na dobrom putu da ostvari najbolju godinu ikada. Prošle godine Lamborghini je u SAD, svom najvećem tržištu, isporučio 2.472 vozila što je za 11 odsto više nego u 2020. godini. Bentley i Lamborghini su deo Volkswagen grupe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...