Izazovi za drugu najveću ekonomiju sveta

Slaba inflacija u Kini stvara zabrinutost za potrošačku potražnju

NovacSvet

11.4.2024 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Slaba inflacija u Kini stvara zabrinutost za potrošačku potražnju Slaba inflacija u Kini stvara zabrinutost za potrošačku potražnju
Kineske potrošačke cene porasle su u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, ne ispunjavajući očekivanja analitičara i ističući izazove s kojima se... Slaba inflacija u Kini stvara zabrinutost za potrošačku potražnju

Kineske potrošačke cene porasle su u martu u odnosu na isti mesec prošle godine, ne ispunjavajući očekivanja analitičara i ističući izazove s kojima se suočava druga najveća svetska ekonomija dok pokušava da podstakne domaću potražnju.

Predsednik Kine, Si Đinping, nastoji da ekonomiju preusmeri sa zaduženog sektora nekretnina ka visokokvalitetnoj proizvodnji u delikatnoj tranziciji koja dovodi do tenzija sa SAD i Evropom, prenosi Financial Times.

Prema zvaničnim statistikama objavljenim u četvrtak, potrošački indeks cena (CPI) u Kini porastao je za 0,1 odsto na godišnjem nivou u martu, što je niže od 0,7 odsto u februaru i ispod očekivanih 0,4 procenta prema prognozama analitičara u anketi agencije Reuters.

Ove blaže vrednosti CPI dolaze u vreme kada je kineska ekonomija pokazala mešovite znakove oporavka u prvom kvartalu, sa širenjem fabričke aktivnosti prvi put u poslednjih šest meseci u martu.

Nacionalni statistički biro saopštio je u četvrtak da je indeks proizvođačkih cena pao za 2,8 odsto u odnosu na 2,7 odsto u februaru, dok deflacioni pritisci i dalje prate sektor proizvodnje.

Fitch Ratings smanjio je u sredu svoje izglede o dugoročnom kreditnom rejtingu Kine na negativne, navodeći kao razlog neizvesne izglede za privredu dok zemlja prelazi sa svog modela rasta vođenog nekretninama. Fitch je naveo da izgledi odražavaju sve veće fiskalne deficite Kine i rastući državni dug, dok Peking traži održiviji model rasta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.