Nemački proizvođač otplatio tek četiri odsto uloženih sredstava

Sono Motors podneo papire za bankrot, hiljade kupaca čekaju automobile

EUInovacijeInvesticijeNovac

22.5.2023 11:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sono Motors podneo papire za bankrot, hiljade kupaca čekaju automobile Sono Motors podneo papire za bankrot, hiljade kupaca čekaju automobile
Nemački proizvođač automobila Sono Motors podnio je zahtiev za bankrot, a hiljade kupaca nije dobilo vozilo koje su platili, niti se zna kada će... Sono Motors podneo papire za bankrot, hiljade kupaca čekaju automobile

Nemački proizvođač automobila Sono Motors podnio je zahtiev za bankrot, a hiljade kupaca nije dobilo vozilo koje su platili, niti se zna kada će im novac biti vraćen.

Kompanija se prvobitno specijalizovala za proizvodnju električnih automobila koji se sami pune preko ugrađenih solarnih ćelija. Sa tom inovativnom tehnologijom, model vozila Sono Sion trebalo je da se istakne kao lider u pogledu klimatskih promena na tržištu automobila, piše Mina.

Sono Motors je već primio oko 44.000 prednarudžbi za planirani model. Novi automobil je trebalo da se pojavi na tržištu sjedeće godine po nabavnoj ceni od 30.000 evra.

Interesovanje za solarni automobil je bilo veliko, a neki kupci su već plaćali punu ili deo cene, pre nego što je model postao zvanično dostupan.

Proizvođač automobila uspeo je da prikupi ukupno 44 miliona evra za proizvodnju modela Sono Sion putem mehanizma grupnog finansiranja (crowdfunding). Međutim, druga potraga za finansiranjem je propala ranije ove godine, zbog čega je projekat solarnog automobila bio na čekanju.

Kompanija sada želi da se fokusira na autobuse na solarni pogon, prikolice-hladnjače ili automobile drugih proizvođača. Novac koji su dale hiljade kupaca nije pomogao kompaniji da posluje dobro.

Ekspert za restrukturisanje rekao je da kompanija ne može sama da povrati izgubljena sredstva. Mnogi trenutno uzalud čekaju na obećani automobil i zbog nelikvidnosti sada moraju da brinu o povratku novca.

Iako su svi dobili dvogodišnji plan otplate, Sono Motors je do marta otplatio samo 1,7 od oko 44 miliona evra.

Izvršni direktor Sono Motorsa ostaje optimista po pitanju poslovanja. Kompanija želi da nastavi da mijenja stvari na tržištu vozila u budućnosti.

Nemački mediji pišu da još nije jasno kada će potencijalni kupci Sono Motorsa dobiti željeni model automobila ili novac.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.