Auto-proizvođač beleži skroman rast prodaje

Kvartalne isporuke vozila kompanije Tesla više za četiri odsto

AutomobiliLifestylePoreziSvet

3.4.2023 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kvartalne isporuke vozila kompanije Tesla više za četiri odsto Kvartalne isporuke vozila kompanije Tesla više za četiri odsto
Kompanija Tesla objavila je kvartalne rezultate, prema kojima je, zbog sve veće konkurencije i nepovoljnih ekonomskih izgleda, rast prodaje bio veoma skroman i pored... Kvartalne isporuke vozila kompanije Tesla više za četiri odsto

Kompanija Tesla objavila je kvartalne rezultate, prema kojima je, zbog sve veće konkurencije i nepovoljnih ekonomskih izgleda, rast prodaje bio veoma skroman i pored sniženih cena vozila.

Automobilski proizvođač isporučio je 422.875 vozila u prva tri meseca ove godine, odnosno za četiri odsto više u odnosu na prethodni kvartal. Ova brojka je za 36 odsto viša u odnosu na isti period prošle godine. Generalni direktor kompanije Ilon Mask (Elon Musk) u januaru je rekao kako bi ove godine isporuke teslinih vozila mogle da dostignu dva miliona, odnosno za 52 odsto više u odnosu na prošlu godinu, piše Reuters.

Ulagači su ispratili Maskovu rizičnu odluku da snizi cene zarad povećanja prodaje, zabrinuti zbog snižavanja marži.

Kompanija Tesla je u januaru, pošto nije ostvarila broj isporuka koji je su prognozirali analitičari sa američkih berzi, snizila cene na globalnom nivou za oko 20 odsto. Tako osnovni Model Y, koji je prodavan za 65.990 dolara, sada košta 54.990 dolara.

“Da nisu snizili cene, našli bi se u nezgodnoj situaciji. Kompanija je pokazala ubrzanje (isporuka), ali ono nije bilo onoliko koliko je Mask sugerisao da će biti”, izjavio je partner u kompaniji Deepwater Asset Management Džin Manster (Gene Munster)

Prema podacima firme Refinitiv, sedam analitičara je očekivalo da će isporuke kompanije Tesla dostići 430.008 vozila.

Prema srednjim procenama koje je sastavila firma za obradu podataka FactSet, na Wall Street-u se očekivalo da će Tesla prijaviti isporuke oko 432.000 vozila u prvom kvartalu, izvestili su WSJ i CNBC.

Isporuke kompanije nisu dostigle cifre koje su prognozirali analitičari u anketama Refinitiv-a i FactSet-a. Ipak, druge procene pokazuju da je kompanija nadmašila očekivanja analitičara s Wall Street-a sa cifrom od 422.875 isporučenih vozila.

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #1 Author

    Sada je skroman,ali bice tek veliki…

    Odgovori

  • Vale

    9.4.2023 #2 Author

    Pretpostavljam da je to trenutno stanje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...