Ulagači čekaju obraćanje predsednika američke centralne banke

S&P 500 i Nasdaq beleže pad, Dow Jones neznatno porastao

BerzaNovacSvet

30.11.2022 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

S&P 500 i Nasdaq beleže pad, Dow Jones neznatno porastao S&P 500 i Nasdaq beleže pad, Dow Jones neznatno porastao
S&P 500 indeks beleži pad drugi dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok čekaju obraćanje predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome... S&P 500 i Nasdaq beleže pad, Dow Jones neznatno porastao

S&P 500 indeks beleži pad drugi dan zaredom jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama dok čekaju obraćanje predsednika američke centralne banke Džeroma Pauela (Jerome Powella) u vezi sa situacijom u ekonomiji.

Dow Jones indeks je u ponedeljak porastao 0,01 odsto, na 33.852 boda, dok je S&P 500 pao 0,16 odsto, na 3.957 poena, a Nasdaq indeks 0,59 odsto, na 10.983 boda, prenosi agencija Mina.

Ulagači nisu skloni riziku jer čekaju obraćanje Džeroma Pauela, koji će u sredu na Brookings institutu govoriti o situaciji u ekonomiji. Ovo obraćanje bi ulagačima moglo dati nove smernice kada su inflacija i kamatne stope u pitanju.

Kako inflatorni pritisci u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) blago popuštaju u poslednjih nekoliko meseci. Ulagači se nadaju da će Fed u decembru povećati kamate za “samo” 0,5 procentnih poena, nakon niza povećanja za 0,75 poena.

Ulagači su oprezni i zbog izveštaja koji je pokazao da je poverenje potrošača u SAD dodatno oslabilo u novembru zbog rasta životnih troškova, što nije baš pozitivna najava predstojeće sezone praznične potrošnje.

Uz to, ulagače brinu i protesti u Kini zbog strogih restriktivnih mera za suzbijanje korona virusa, a kako broj zaraženih i dalje raste, očekuje se dodatno usporavanje druge svetske ekonomije.

Najveće gubitke, četvrti dan zaredom, zabeležila je akcija kompanije Apple, što je posledica protesta u kineskoj fabrici u kojoj se proizvode iPhone telefoni. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji biti smanjena i praznična prodaja pametnih telefona ove kompanije.

Više od jedan odsto pale su i cene akcija tehnoloških divova kao što su Amazon, Nvidia i Tesle.

Na evropskim berzama se u utorak trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks porastao je 0,51 odsto, na 7.512 poena, a pariski CAC 0,06 odsto, na 6.668 poena. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,19 odsto, na 14.355 poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...