Ulagači optimistični nakon sednice Federalnih rezervi

Cene akcija na američkim berzama rastu drugi dan zaredom

BerzaNovacSvet

24.11.2022 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene akcija na američkim berzama rastu drugi dan zaredom Cene akcija na američkim berzama rastu drugi dan zaredom
Na američkim berzama su cene akcija porasle su drugi dan zaredom jer je zapisnik sa sednice zvaničnika američke centralne banke pokazao da bi se... Cene akcija na američkim berzama rastu drugi dan zaredom

Na američkim berzama su cene akcija porasle su drugi dan zaredom jer je zapisnik sa sednice zvaničnika američke centralne banke pokazao da bi se povećanje kamatnih stopa uskoro moglo usporiti.

Dow Jones indeks je u sredu porastao 0,28 odsto, na 34.194 boda, dok je S&P 500 zabeležio rast od 0,59 odsto, na 4.027 bodova, a Nasdaq indeks 0,99 odsto, na 11.285 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Do rasta indeksa drugi dan zaredom došlo je zahvaljući objavi zapisnika s poslednje sednice Federalnih reervi (Fed), koji je pokazao da većina zvaničnika centralne banke smatra da bi se uskoro mogao usporiti tempo povećanja kamata. To je učvrstilo tezu da će Fed u decembru povećati kamate 0,5 procentnih poena, nakon serije povećanja od 0,75 bodova.

Usporavanje tempa zaoštravanja monetarne politike moguće je, jer niz makroekonomskih podataka pokazuje da poslovne aktivnosti slabe, dok se rast potrošnje, glavnog pokretača ekonomije, usporava. Ipak, i dalje ostaju otvorena pitanja kako će se idućih meseci kretati inflacija i do kojeg će nivoa Fed povećavati cenu novca.

Analitičari kažu da je ovih dana tržište podložno većoj volatilnosti zbog manjeg obima trgovanja uoči praznika Dana zahvalnosti, koji mnogi ulagači obično povežu s vikendom.

Tako je juče na američkim berzama vlasnika zamenilo oko 9,25 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks porsatao je 0,17 odsto, na 7.465 bodova, frankfurtski DAX 0,04 odsto, na 14.427 bodova, a pariski CAC 0,32 odsto, na 6.679 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...