Ekonomski rast premašio očekivanja centralne banke

Španski premijer najavio paket pomoći vredan 10 milijardi evra

BankeEUNovac

27.12.2022 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Španski premijer najavio paket pomoći vredan 10 milijardi evra Španski premijer najavio paket pomoći vredan 10 milijardi evra
Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) najavio je da će u 2023. godini doneti novi paket mera pomoći za borbu sa inflacijom, vredan 10... Španski premijer najavio paket pomoći vredan 10 milijardi evra

Španski premijer Pedro Sančez (Pedro Sanchez) najavio je da će u 2023. godini doneti novi paket mera pomoći za borbu sa inflacijom, vredan 10 milijardi evra. Time će ukupna vrednost pomoći koju Vlada Španije dodeljuje od početka 2022. godine dostići 45 milijardi evra.

Španija se, kao i druge zemlje, suočava sa krizom uzrokovanom naglim rastom troškova života koji dodatno podstiče uticaj rata u Ukrajini na tržište energenata, piše Reuters.

Paket pomoći uključuje jednokratne isplate u vrednosti od 200 evra za oko 4,2 miliona domaćinstava sa godišnjim prihodima do 27.000 evra, ukidanje takse na kupovinu osnovnih prehrambenih namirnica i produžavanje mere smanjenja poreza na račune za električnu energiju i grejanje u prvoj polovini godine, naveo je Sančez.

Španski premijer je izjavio i da je već dodeljena pomoć uticala na to da Španija zabeleži snažan ekonomski rast u 2022. godini — viši od pet odsto. Prema poslednjoj prognozi Banke Španije, očekivao se rast od 4,6 odsto.

 • Anna

  27.12.2022 #1 Author

  Lepe vesti za sve Špance. Pomoć mnogo znači za sve.

  Odgovori

 • TATJANA

  28.12.2022 #2 Author

  I ostali bi trebalo da se ugledaju na premijera Spanije

  Odgovori

 • MARA

  8.1.2023 #3 Author

  E, to je predsednik.. Tako se pomaže narodu

  Odgovori

 • Coka13

  23.1.2023 #4 Author

  Svakako postoje i države koje pomažu svojim građanima, ali uvek svi hvale predsednike, premijere, kao da iz svog džepa daju. A u stvari zadužuju državu i sve će to isti taj narod vratiti i to sa debelom kamatom.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...