čeka se nova odluka Feda o visini kamatnih stopa

Stabilizacija bankarskog sektora oporavila američke berzanske indekse

BankeBerzaNovacSvet

21.3.2023 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stabilizacija bankarskog sektora oporavila američke berzanske indekse Stabilizacija bankarskog sektora oporavila američke berzanske indekse
Wall Street je u ponedeljak zabeležio rast berzanskih indeksa jer su, zahvaljujući spasavanju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju... Stabilizacija bankarskog sektora oporavila američke berzanske indekse

Wall Street je u ponedeljak zabeležio rast berzanskih indeksa jer su, zahvaljujući spasavanju banaka, popustila strahovanja od krize i jer se ulagači nadaju usporavanju tempa povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Dow Jones je u danu ojačao 1,2 odsto, na 32.244 boda, dok je S&P 500 porastao 0,89 odsto, na 3.951 poen, a Nasdaq indeks 0,39 odsto, na 11.675 bodova, prenosi Mina.

Rast tržišta posledica je stabilizacije bankarskog sektora, zbog čega su popustila strahovanja od nove krize, koja su zavladala na tržištu nakon nedavnog kolapsa dve američke banke – Silicon Valley i Signature – i zbog problema nekoliko drugih banaka, uključujući švajcarsku Credit Suisse.

Tokom vikenda švajcarske monetarne vlasti uspele su isposlovati dogovor prema kojem će UBS kupiti Credit Suisse za 3,2 milijarde dolara, međutim uz goleme otpise druge po veličini švajcarske banke, što je dovelo do velikih gubitaka akcionara i vlasnika obveznica Credit Suisse. To je izazvalo oštar pad cene akcije ove banke, ali je umirilo ulagače koji su se plašili prelivanja problema na druge banke.

Oštro je pala, gotovo 50 odsto, i cena akcije američke First Republic banke, iako je krajem prošle sedmice nekoliko velikih banaka položilo oko 30 milijardi dolara depozita u nju. Međutim, zbog odluke agencije S&P o smanjenju rejtinga te banke i vesti da ona i dalje povlači novce iz Fedovog vanrednog programa za podršku likvidnosti, akcija First Republica i dalje je pod pritiskom.

Ipak, cene većine ostalih akcija u bankarskom sektoru stabilizovale su se, pa je juče S&P indeks tog sektora porastao 0,6 odsto.

Pozitivno na tržište utiču i špekulacije da bi zbog problema u bankarskom sistemu i popuštanja inflatornih pritisaka Fed mogao usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Još nedavno očekivalo se da će Fed na dvodnevnoj sednici, koja počinje danas, povećati kamate agresivnih 0,5 procentnih bodova, no sada mnogi smatraju da će kamate biti povećane 0,25 bodova, a neki da Fed uopšte neće podići kamate ovoga mjeseca.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,93 odsto, na 7.403 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,12 odsto, na 14.933 poena, a pariski CAC 1,27 odsto, na 7.013 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *