najbrže raste tržišni segment specijalnih farmaceutskih proizvoda

Stada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023.

EUNovac

14.3.2024 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023. Stada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023.
Nemačka farmaceutska kompanija Stada, u čijem sastavu posluje Hemofarm u Srbiji, nastavlja i u 2023. dvocifreni rast prodaje i dobiti. Ta poslovna grupacija je... Stada ostvarila dvocifreni rast prodaje i dobiti u 2023.

Nemačka farmaceutska kompanija Stada, u čijem sastavu posluje Hemofarm u Srbiji, nastavlja i u 2023. dvocifreni rast prodaje i dobiti.

Ta poslovna grupacija je prošle godine povećala prodaju za 14 odsto, na 3,73 milijarde evra, dok je zarada pre odbitka kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) uvećana 19 odsto, na 802 miliona evra.

Kako je istaknuto u kompanijskom saopštenju, zarada je ostvarena poboljšanom cenom uprkos inflatornim pritiscima, kao i pouzdanom isporukom.

„Naši rezultati nastavljaju da napreduju u odnosu na naše glavne konkurente“, rekao je generalni direktor Stada grupe Peter Goldšmit (Peter Goldschmidt).

Na rast prodaje u 2023. su najviše uticali zdravstveni proizvodi široke potrošnje, sa udelom od 40 odsto u ukupnoj prodaji Stada grupe.

Prodaja te robe povećana je za 17 odsto i iznosila je 1,49 milijardi evra, što je bolji rezultat od prvih 10 konkurenata. To je ojačalo Stadinu poziciju četvrtog najvećeg dobavljača zdravstvenih proizvoda široke potrošnje u Evropi.

Stada je takođe i na četvrtoj poziciji na evropskom maloprodajnom tržištu generičkih proizvoda čiju prodaju je u 2023. povećala za šest odsto, na 1,5 milijardi evra.

Stadin najbrže rastući proizvodni segment u 2023. bili su farmaceutski specijalni proizvodi čija prodaja je uvećana 25 odsto, na 749 miliona evra, što je 20 odsto od ukupne prodaje na nivou cele grupacije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...