posledica skandala sa sertifikovanjem novih modela automobila

Toyota smanjila tržišnu vrednost za 15 milijardi dolara

AutomobiliBerzaNovacSvet

10.6.2024 10:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Toyota smanjila tržišnu vrednost za 15 milijardi dolara Toyota smanjila tržišnu vrednost za 15 milijardi dolara
Deonice japanskih proizvođača automobila uveliko su pale otkako je Ministarstvo saobraćaja u Tokiju otkrilo da su korišćeni lažni podaci za sertifikovanje određenih modela. Akcije... Toyota smanjila tržišnu vrednost za 15 milijardi dolara

Deonice japanskih proizvođača automobila uveliko su pale otkako je Ministarstvo saobraćaja u Tokiju otkrilo da su korišćeni lažni podaci za sertifikovanje određenih modela.

Akcije najvećeg japanskog proizvođača automobila Toyote pale su više od 5,4 odsto tokom prošle nedelje, nakon izbijanja skandala 3. juna.

Proizvođač automobila izgubio je 2,45 biliona japanskih jena (15,62 milijarde dolara) tržišne vrednosti od izbijanja skandala, prenosi Mina.

Akcije Mazde, drugog najvećeg proizvođača automobila u zemlji, pale su 7,7 odsto u istom periodu i izgubile su 80,33 milijarde jena ili 511,8 miliona dolara tržišne kapitalizacije prošle nedelje.

Opsežna inspekcija Ministarstva saobraćaja takođe je otkrila nepravilnosti u zahtevima za sertifikaciju drugih proizvođača automobila Honde, Suzukija i Yamahe.

Prošle nedelje akcije Honde pale su 5,75 odsto, Yamaha Motor izgubila je 2,2 odsto, dok je Suzuki Motor pao 0,3 odsto.

Akcijama svih tih kompanija u ponedeljak rano ujutro po evropskom vremenu trgovalo se sa trendom rasta – Toyota je porasla 1,7 odsto, Honda 2,13 odsto, a Mazda 1,7 odsto. Suzuki i Yamaha takođe su bili neznatno viši.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.