vlada odredila najviše trgovačke profitne marže

U Severnoj Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 odsto

NovacRegion

26.9.2023 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

U Severnoj Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 odsto U Severnoj Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 odsto
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u utorak izjavio da se spisak proizvoda sa oznakom „Garantovana cena“ proširuje i najavio da će od srede... U Severnoj Makedoniji jeftinije i piće, dodatno pojeftinjenje voća i povrća do 30 odsto

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je u utorak izjavio da se spisak proizvoda sa oznakom „Garantovana cena“ proširuje i najavio da će od srede biti snižene i cene bezalkoholnih pića, gazirane i negazirane vode i piva, kao i dodatno voća i povrća.

„Današnjom odlukom vlade na listu garantovana cena ulaze i bezalkoholna pića, gazirana i negazirana voda i pivo. Doneli smo i novu odluku za sniženje marže za voće i povrće, čime će se dodatno sniziti cene tih proizvoda do 30 procenata“, rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Istakao je da su se programu „Garantovana cena“ društveno odgovorno i samoinicijativno priključili proizvođači bezalkoholnih pića i vode.

„Vlada Severne Makdonije je na današnjoj sednici, na predlog Ministarstva ekonomije, donela nove odluke o snižavanju cena u trgovini na veliko i malo svetlog piva i lager piva, gaziranih i negaziranih pića, sa izuzetkom energetskih pića, mineralne gazirane i negazirane prirodne izvorske vode“, rekao je Kovačevski.

Tom odlukom se najviše cene tih proizvoda utvrđuju na nivou od 19. septembra, umanjenom za 10 procenata u trgovini na veliko.

Trgovci na malo su dužni da utvrde cene i da ih jasno obeleže natpisom „Garantovana cena“. Te cene će važiti do 30. novembra.

Foto: Freepik.com

Na sednici vlada je odredila najviše trgovačke profitne marže na sveže voće i povrće, u trgovini na veliko na 10 odsto, a u trgovini na malo na 15 odsto.

„Ovim očekujemo pad cene voća i povrća za oko 30 odsto. Pred nama su odluke o smanjenju uvoznih dažbina na sveže povrće, pirinač, pomorandže, limun, mandarine, kao i smanjenje carina na mlečne proizvode sa sadržajem masti za više od 10 odsto“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Vlada je 19. septembra već omogućila da 50 proizvoda u 24 kategorije pekarske, mlečne i mesne industrije pojeftine za najmanje 10 odsto u odnosu na cenu koju su imali 1. avgusta.

„Očekuje se da tu sniženje cena bude od 10 do 40 procenata za određene proizvode u šta već možemo da se uverimo u marketima u celoj zemlji. Uveren sam da ćemo garantovanim cenom proizvoda i ostalim merama socijalnog karaktera uspeti da stabilizujemo inflaciju do kraja godine“, rekao je Kovačevski.

To se, kako je istakao, već pokazalo sa povećanjem plata u u julu ove godine, kada je premašen rast inflacije.

„Septembarskim povećanjem plata od 10 odsto, kao i linearnim povećanjem penzija u skladu sa metodologijom koja je ranije utvrđena, očekujemo da dvocifrena inflacija padne na osam odsto, a kod hrane da bude do pet procenata“, rekao je Kovačevski.

 • Jj992

  26.9.2023 #1 Author

  Ista odnosno slicna akcija kao i ovde…

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.9.2023 #2 Author

  Kod nas su cene mnogo vece nego kod njih..

  Odgovori

  • SABRINA

   27.9.2023 #3 Author

   Kod nas su cene veće čak nego u nekim zapadnim zemljama.

   Odgovori

 • SABRINA

  27.9.2023 #4 Author

  Vidim da većina zemalja uvodi iste ili slične odluke zbog inflacije.

  Odgovori

 • CIGI

  1.10.2023 #6 Author

  Znaci u Makedoniju u nabavku.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...