Nakon pada cena 24 grupe prehrambenih proizvoda

Najavljene niže cene alkoholnih i bezalkoholnih pića u Severnoj Makedoniji

RegionVesti

20.9.2023 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najavljene niže cene alkoholnih i bezalkoholnih pića u Severnoj Makedoniji Najavljene niže cene alkoholnih i bezalkoholnih pića u Severnoj Makedoniji
Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je smanjenje cena i bezalkoholnih i alkoholnih pića za najmanje 10 odsto od naredne sedmice. „Dobio sam... Najavljene niže cene alkoholnih i bezalkoholnih pića u Severnoj Makedoniji

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je smanjenje cena i bezalkoholnih i alkoholnih pića za najmanje 10 odsto od naredne sedmice.

„Dobio sam nekoliko pisama naših proizvođača mineralne vode, sokova, piva koji su me obavestili da će se dobrovoljno uključiti u kampanju ‘garantovana cena’ smanjenjem cena od minimalno 10 odsto. Hvala vam na podršci“, napisao je Bekteši na društvenoj mreži Facebook, prenosi Beta.

Odlukom vlade Dimitra Kovačevskog u Severnoj Makedoniji su snižene i zamrznute cene 24 grupe prehrambenih proizvoda u maloprodaji.

Bekteši je na konferenciji za novinare rekao da će cene više stotina prehrambenih proizvoda biti zamrznute na nivou od 1. avgusta umanjenom za 10 odsto.

„Ukoliko su od 1. avgusta do sada cene nekih od ovih proizvoda drastično povećane, to bi moglo da znači i pojeftinjenje od 30 do 40 odsto“, istakao je Bekteši.

Cene prehmbenih proizvoda, koje će trgovci morati da obeleže natpisom „garantovana cena“, biće zamrznute do 30. novembra, a marketi će morati da obezbede najmanje 70 odsto količine koje su prodali u avgustu.

Odlukom vlade smanjene su cene belog pirinča u pakovanjima od 900 grama do jednog kilograma, pšeničnog brašna tip 400 i tip 500, beli i plubeli hleb od 450 grama (ceo i sečen) i drugi pekarski proizvodi, isključujući sveže pečeni hleb u marketima.

Snižene su i zamrznute cene keksa „pti ber“ i običnih i posnih vrsta od 300 do 500 grama, običnih napolitanki sa kakao filom od 300 do 500 grama, makarona i špageta od durum pšenice u pakovanjima od 500 grama, sa jajima i bez jaja.

Od mesa će jeftinija biti junetina, od buta ili nekog drugog dela, svinjsko meso, mleveno juneće i svinjsko meso, pile sveže ili zamrznuto, kao i čajna kobasica, pileća posebna salama i paštete od džigerice u pakovanjima od 95 i 100 grama.

Jeftinije u makedonskim trgovinama će biti i trajno kravlje mleko (osim organskog mleka i mleka sa dodacima) sa sadržajem masti 2,8 odsto, 3,2 odsto i 3,5 odsto u pakovanju od jedan litar, jogurt od kravljeg mleka (bez dodataka) sa sadržajem masti od 2,8 do 3,2 odsto u pakovanjima od litar i litar i po, kiselo kravlje mleko (obično, bez dodataka) sa 2,8 odsto i 3,2 odsto masnoće u pakovanju od 300 do 500 grama.

Zamrznuta je i cena pavlake od kravljeg mleka sa masnoćom od 12 odsto do 20 odsto u pakovanjima od 180 i 200 grama, tradicionalni beli i mešani sir (bez dodataka) i tradicionalnog kravljeg i mešanog kačkavalja (bez dodataka).

Odlukom Vlade Severne Makedonije o određivanju najviših cena u trgovini obahvaćena su i jaja od kokoške, sveže voće i sveže povrće.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...