ministar ekonomije najavio niže cene sledeće nedelje

Predlog o zabrani akcijske i promotivne prodaje prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji

RegionVesti

13.9.2023 18:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Predlog o zabrani akcijske i promotivne prodaje prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji Predlog o zabrani akcijske i promotivne prodaje prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji
Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je u sredu donošenje odluka o zabrani akcijske i promotivne prodaje, i o smanjenju i zamrzavanju cena... Predlog o zabrani akcijske i promotivne prodaje prehrambenih proizvoda u S. Makedoniji

Ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši najavio je u sredu donošenje odluka o zabrani akcijske i promotivne prodaje, i o smanjenju i zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda.

On je na konferenciji za novinare rekao da je Ministarstvo ekonomije vladi poslalo predlog odluke da se svim trgovinskim lancima i trgovcima zabrani da nude akcijsku i promotivnu prodaju do 30. novembra, prenosi Beta.

„Možda ovo izgleda čudna odluka, imajući u vidu da ćemo time uskratiti građanima određena smanjenja cena. Ali nije tako, zbog toga što će naredne sedmice da sledi odluka o smanjenju cena u prehrambenoj industriji“, rekao je Bekteši.

Prema njegovim rečima, odluka o zabrani akcijske prodaje se donosi zato što je primećeno da određeni lanci supermarketa donose određenu nesigurnost kod građana.

„Da bi bilo načisto i potrošačima i građanima ovu mogućnost neće imati i tačno će znati kolika je određena cena, a ne da se kalkuliše dnevno ili sedmično tim cenama i da se dovode u zabludu potrošači i građani“, rekao je Bekteši.

Ministar ekonomije Severne Makedonije je rekao da očekuje da će do ponedeljka, pre nego bude doneta odluka o zamrzavanju cena prehrambenih proizvoda, linearno za najmanje 10 odsto biti smanjenje cene svih prehrambenih proizvoda.

„Ovo će biti preneseno kao stav Ministarstva ekonomije svim trgovinskim lanicima“, rekao je Bekteš i dodao da će se u četvrtak sastati sa predstavnicima sedam ili osam velikih trgovinskih lanaca.

Istakao je da je inflacija smanjena, ali da prema analizama Ministarstva ekonomije postoji veliki prostor da se dodatno smanje cene prehrambenih proizvoda.

Napomenuo je da svi završni računi, posebno velikih lanaca supermarketa „pokazuju da nemaju smanjenje, već povećanje prihoda u prošloj godini“ i dodao da su „od kraja 2019. berzanske cene u svetu porasle 23,3 odsto, a u Severnoj Makedoniji, nažalost, 47 odsto“. 

„Kada kažem smanjenje od 10 odsto, to je minimalno smanjenje od 10 odsto. A odluka koja će biti doneta u utorak može da bude o još većem snižavanju cena. Ministarstvo ekonomije neće dozvoliti da se profitira na leđima građana u ovim kriznim vremenima. Mere će važiti do 30. novembra sa mogućnošću produžavanja“, rekao je Bekteši.

  • SUNCE

    14.9.2023 #1 Author

    Zamrzavanje cena je u redu ali zabrana akcija nije ali to ide ovde zajedno paq ima nekog smisla.

    Odgovori

  • SABRINA

    14.9.2023 #2 Author

    Meni je navedeni predlog skroz korektan.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...