Investicija vredna 65 miliona evra

BMZ otvara fabriku baterija u Severnoj Makedoniji

RegionVesti

4.9.2023 17:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

BMZ otvara fabriku baterija u Severnoj Makedoniji BMZ otvara fabriku baterija u Severnoj Makedoniji
Nemačka kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija BMZ će u Severnoj Makedoniji otvoriti fabriku sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra, najavila je... BMZ otvara fabriku baterija u Severnoj Makedoniji

Nemačka kompanija za proizvodnju litijum-jonskih baterija BMZ će u Severnoj Makedoniji otvoriti fabriku sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra, najavila je danas vlada u Skoplju.

Vicepremijer Severne Makedonije za ekonomska pitanja Fatmir Bitići je, kako je saopšteno, rekao da je ta investicija BMZ-a, za koju je danas potpisan ugovor u Frankfurtu, vredna 65 miliona evra i da će otvoriti 755 novih radnih mesta, prenela je agencija Beta.

Bitići je, nakon potpisivanja ugovora, ocenio da će sa projektovanim godišnjim izvozom od preko 360 miliona evra nova fabrika BMZ-a značiti direktnu korist za izvozne mogućnosti Severne Makedonije i unapređenje trgovinskog bilansa, ali i direktno učešće u izgradnji dugoročnih trajne i održive osnove za ekonomski rast i razvoj zemlje.

„BMZ je kompanija koja proizvodi baterije i implementira baterijske sisteme u sektorima koji, u uslovima intenzivirane globalne tranzicije ka zelenoj ekonomiji, dobijaju sve naglašeniju tržišnu vrednost i mogućnosti za uspeh. Sinonim je za tehnološki naprednu kompaniju, sa visokim nivoom održivosti i tržišnim potencijalom koji proizilazi iz njihovih inovativnih, visokokvalitetnih proizvoda, za koje bi svaka zemlja želela da bude deo njene privrede“, rekao je Bitići.

Direktor Direkcije za tehnološko-industrijske razvojne zone (DTIRZ) Jovan Despotovski je istakao da je investicioni ugovor sa nemačkom kompanijom vredan 65 miliona evra potpisan samo sedam meseci nakon prvog sastanka. 

„Najvažnije je da će BMZ zaposliti više od 750 ljudi sa platama većim od 1.200 evra bruto. BMZ je i prva kompanija koja se formalno obavezuje da pruži konkretnu podršku razvoju veština mladih u našoj zemlji. Ovo je dobar primer kako građani imaju konkretnu korist od investicija“, rekao je Despotovski u Frankfurtu nakon potpisivanja ugovora.

Vlada Dimitra Kovačevskog je, kako je saopšteno, dogovorom sa BMZ-om „u poslednje dve i po godine završila investicioni ciklus od preko 950 miliona evra, koji već otvaraju nova radna mesta, čiji će ukupan broj dostići preko 12.500“.

 • Jj992

  4.9.2023 #1 Author

  Baterije i kablovi…

  Odgovori

 • ELLA

  5.9.2023 #2 Author

  Uvek I’ma ko ce da pristane za sacicu Dolara da proda zdravlje svojih gradjana

  Odgovori

  • Litijum

   15.9.2023 #3 Author

   Znaci kopati će litijum u Makedoniji.

   Odgovori

 • HEPO

  24.3.2024 #4 Author

  Bravo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...