makedonci uspeli da održe nivo proizvodnje

Severna Makedonija 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina

AgrobiznisBiznisRegion

26.8.2023 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Severna Makedonija 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina Severna Makedonija 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina
Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski izjavio je u subotu da je njegova zemlja 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina, prema... Severna Makedonija 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina

Ministar poljoprivrede Severne Makedonije Ljupčo Nikolovski izjavio je u subotu da je njegova zemlja 13. na svetu po deviznom prilivu od izvoza vina, prema podacima World Top Exporta.

„Ovo su odlični rezultati za malu državu poput naše koja se takmiči sa mnogo većim zemljama. U 2022. godini ostvarili smo devizni priliv od skoro 60 miliona evra“, rekao je Nikolovski tokom posete vinariji „Kamnik“, prenosi Beta.

Analiza ministarstva poljoprivrede je, prema njegovim rečima, pokazala da je Severna Makedonija poslednjih godina „uspela da održi proizvodnju i površine sa vinogradima, uz povećanje vrednosti izvezenog vina“.

„Na primer, 2021. i 2022. smo izvezli približno istu količinu vina, ali 2021. godinu imamo oko 50 miliona evra, a 2022. oko 60 miliona deviznog priliva, što znači 10 miliona evra više za godinu dana“, istakao je Nikolovski.

To je, precizirao je, zbog sve većeg kvaliteta vina i sve većeg izvoza vina u flašama, kao i zbog brojnih novih brendova koji osvajaju strana tržišta.

Ministarstvo poljoprivrede Severne Makedonije, istakao je, u proteklih sedam godina, od 2016. do 2022. godine, vinogradarima i vinarijama isplatilo oko 90 miliona evra po raznim osnovama, a za samo godinu dana je vratilo dva trećine tog iznosa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...