Borba protiv inflacije se nastavlja

Makedonska centralna banka opet podigla kamate

Region

22.9.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Makedonska centralna banka opet podigla kamate Makedonska centralna banka opet podigla kamate
Centralna banka Severne Makedonije saopštila je da podiže referentnu kamatnu stopu za 0,15 procentnih poena na 6,30 odsto, u svom petom ovogodišnjem povećanju kamatne... Makedonska centralna banka opet podigla kamate

Centralna banka Severne Makedonije saopštila je da podiže referentnu kamatnu stopu za 0,15 procentnih poena na 6,30 odsto, u svom petom ovogodišnjem povećanju kamatne stope, nastavljajući svoje napore u borbi protiv stalno visoke inflacije.

Centralna banka je odlučila i da poveća kamatnu stopu na prekonoćne depozite za 0,15 procentnih poena na 4,20 odsto i stopu na sedmodnevne depozite, takođe, za 0,15 procentnih poena na 4,25 odsto, navodi se u saopštenju, a prenosi SEEbiz.

Domaća inflacija ostaje na relativno visokom nivou uprkos kontinuiranom padu globalnih cena. Ovo, zajedno sa neizvesnošću na globalnim tržištima zbog sukoba u Ukrajini, zahteva kontinuiran razborit pristup upravljanju monetarnom politikom, saopštila je centralna banka.

U cilju jačanja sadašnjih pozitivnih efekata na valutnu strukturu štednje i pomoći procesu monetarne transmisije, centralna banka će od 20. decembra povećati stopu obavezne rezerve za devizne obaveze sa 20 na 21 odsto. Takođe, obavezna rezerva za devizne obaveze u evrima će se povećati na 81 odsto sa 80 odsto od istog dana.

Centralna banka će na aukciji prodati novčanice centralne banke u vrednosti od deset milijardi denara (173,9 miliona dolara/162,5 miliona evra), što je nepromenjeno u odnosu na iznos ponuđen na prethodnoj aukciji održanoj u avgustu.

Godišnja inflacija u Severnoj Makedoniji usporila je na 8,3 odsto u avgustu sa 8,4 odsto u julu.

Centralna banka Severne Makedonije podigla je referentnu kamatnu stopu pet puta do sada u 2023. godini, nakon što ju je podigla osam puta u 2022. godini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...