Očekuje se privredni rast od 125 odsto u narednih 10 godina

Vijetnam postaje najpoželjnija poslovna destinacija za multinacionalne kompanije

InvesticijeNovacSvet

26.2.2024 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vijetnam postaje najpoželjnija poslovna destinacija za multinacionalne kompanije Vijetnam postaje najpoželjnija poslovna destinacija za multinacionalne kompanije
Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svetskog proizvodnog centra, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u narednoj deceniji, pokazala je, kako piše Poslovni... Vijetnam postaje najpoželjnija poslovna destinacija za multinacionalne kompanije

Zahvaljujući tome što je dodatno učvrstio svoj status svetskog proizvodnog centra, Vijetnam očekuje najstrelovitiji rast bogatstva u narednoj deceniji, pokazala je, kako piše Poslovni magazin, analiza kompanije Henley & Partners,

Trgovačke napetosti između SAD i Kine podstakle su brži privredni rast ove azijske države, ističe Poslovni.hr.

Prema New World Wealth-u, Vijetnamu se predviđa rast bogatstva po ukupnoj stopi od čak 125 odsto u sledećih 10 godina što je najveći porast bogatstva u pogledu BDP po glavi stanovnika i broju milionera na planeti.

Razlog leži u tome što je „Vijetnam sve popularnije proizvodno središte međunarodnih tehnoloških, automobilskih, elektroničkih, modnih i tekstilnih korporacija“, kako navodi New World Wealth.

Drugo mesto zauzima Indija, koja će do 2027. postati treća najveća privreda na svetu, kojoj se predviđa 110-postotni rast bogatstva.

U Vijetnamu živi 19.400 milionera i 58 multimilionera i za razliku od ostalih država u azijsko-pacifičkom regionu, smatra se relativno sigurnom državom, što je multinacionalnim kompanijama dodatni podsticaj da otvaraju svoje podružnice u toj zemlji.

U tom smisli, McKinsey navodi da su strateški položaj, odnosno činjenica da deli kopnenu granicu sa Kinom, blizu je svim važnijim morskim putevima, niska cena rada te infrastruktura koja podržava izvoz, Vijetnam učinili “poslovno najprimamljivijom destinacijom“, piše Poslovni.hr.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.