Do 2030. proizvodnja će biti dva miliona tona godišnje

Vijetnam planira da poveća godišnju eksploataciju retkih metala

SvetU fokusu

25.7.2023 17:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vijetnam planira da poveća godišnju eksploataciju retkih metala Vijetnam planira da poveća godišnju eksploataciju retkih metala
Vijetnam ima za cilj da poveća eksploataciju retkih metala na 2,02 miliona tona neprerađenih minerala godišnje do 2030. godine, prema planu vlade. Retki zemni... Vijetnam planira da poveća godišnju eksploataciju retkih metala

Vijetnam ima za cilj da poveća eksploataciju retkih metala na 2,02 miliona tona neprerađenih minerala godišnje do 2030. godine, prema planu vlade.

Retki zemni metali biće vađeni iz devet rudnika u severnim provincijama Vijetnama prema planu koji je 18. jula potpisao zamenik premijera Tran Hong Ha, a prenosi Reuters.

Retki metali imaju primenu u proizvodnji elektronike i baterija, što ih čini važnim za globalnu tranziciju ka čistijim izvorima energije.

Prema Geološkom zavodu Sjedinjenih Američkih Država (USGS), Vijetnam je druga zemlja na svetu sa najvećim rezervama retkih zemnih metala, na prvom mestu je Kina, i procenjuje se da su zalihe Vijetnama 22 miliona tona.

Proizvodnja retkih metala porasla je sa 400 tona, koliko je iznosila 2021. godine, na 4.300 tona 2022. godine, saopštio je USGS.

Prema vladinom planu, Vijetnam će otvoriti tri do četiri nova rudnika nakon 2030. godine, sa ciljem da poveća proizvodnju retkih metala na 2,11 miliona tona u narednim godinama.

Vijetnam će, takođe, nastojati da investira u postrojenja za eksploataciju retkih metala, sa ciljem da godišnje proizvede od 20.000 do 60.000 tona oksida retkih zemnih metala (REO, rare-earth oxides) do 2030. godine.

Dugoročni plan ima za cilj da podigne godišnju proizvodnju REO na skalu od 40.000 do 80.000 tona do 2050. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...