Veliki dobavljač za apple I samsung izbegava trgovinska ograničenja

Kineski BOE širi proizvodnju OLED ekrana u Vijetnamu

BiznisPoslovanjeSvet

11.1.2023 10:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kineski BOE širi proizvodnju OLED ekrana u Vijetnamu Kineski BOE širi proizvodnju OLED ekrana u Vijetnamu
Kineski proizvođač ekrana BOE Technology Group, koji je između ostalog i dobavljač za američki Apple i korejski Samsung Electronics, planira da uloži značajnu sumu... Kineski BOE širi proizvodnju OLED ekrana u Vijetnamu

Kineski proizvođač ekrana BOE Technology Group, koji je između ostalog i dobavljač za američki Apple i korejski Samsung Electronics, planira da uloži značajnu sumu u izgradnju dve fabrike u Vijetnamu.

Ukupna investicija može iznositi do 400 miliona dolara, prenosi Reuters.

Plan širenja proizvodnje naglašava napore tehnoloških firmi koje predvode Apple i tajvanski proizvođač Foxconn da smanje izloženost kineskog lanca snabdevanja usred trgovinskih i geopolitičkih tenzija između Pekinga i Vašingtona i prekida proizvodnje uzrokovanih merama suzbijanja virusa Covid-19 u vodećoj azijskoj ekonomiji.

BOE je u pregovorima da iznajmi desetine hektara zemlje u severnom Vijetnamu kako bi proširio svoju relativno malu proizvodnju sa juga zemlje, odakle uglavnom snabdeva televizijske ekrane južnokorejskim kompanijama Samsung i LG Electronics.

Severni Vijetnam je poslednjih godina privukao značajna ulaganja elektronskih giganata, postajući glavno središte za proizvodnju pametnih telefona, računara i kamera.

BOE planira da iznajmi do 100 hektara i iskoristi 20 odsto te površine za podizanje fabrike koja proizvodi sisteme za daljinsko upravljanje, čija bi vrednost bila oko 150 miliona dolara, rekao je jedan od neimenovanih izvora. Ostatak prostora bio bi iskorišćen za proizvodnju ekrana i displeja, pri čemu će BOE potrošiti 250 miliona dolara za izgradnju fabrike na 50 hektara, dok bi dobavljači koristili preostalih 30 hektara, sve do 2025. godine.

BOE planira da se u potpunosti prebaci na proizvodnju OLED ekrana za mobilne uređanje, umesto LCD ekrana.

Apple, koji je uključio BOE na svoju listu proizvodnih partnera za 2021. godinu, koristi OLED ekrane za svoje najnovije iPhone pametne telefone.

Najveći kineski proizvođač ekrana po proizvodnji trebalo bi da postane najveći dobavljač ekrana za nove iPhone uređaje do 2024. godine. Apple, međutim, planira da počne da proizvodi sopstvene ekrane za mobilne uređaje do sledeće godine, izvestio je Blumberg u sredu.

Vijetnamski plan BOE-a nije posebno usmeren na snabdevanje Apple-a, istakli su insajderi za Reuters.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...