Nova pravila UEFA promenila planove bogatih investitora

Vlasnici Newcastle Uniteda kupuju još jedan veliki evropski fudbalski klub

InvesticijeNovacSvet

13.7.2023 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Vlasnici Newcastle Uniteda kupuju još jedan veliki evropski fudbalski klub Vlasnici Newcastle Uniteda kupuju još jedan veliki evropski fudbalski klub
Saudijski vlasnici engleskog kluba Newcastle United razmatraju kupovinu još jednog vrhunskog fudbalskog kluba u Evropi, rekao je izvor upoznat sa razgovorima o kupoprodaji. Fond... Vlasnici Newcastle Uniteda kupuju još jedan veliki evropski fudbalski klub

Saudijski vlasnici engleskog kluba Newcastle United razmatraju kupovinu još jednog vrhunskog fudbalskog kluba u Evropi, rekao je izvor upoznat sa razgovorima o kupoprodaji.

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije poslednjih dana navodno je odustao od strategije kupovine manjih timova i razmatra kupovinu još jednog kluba iz jedne od pet velikih evropskih liga, navodi izvor, prenosi Bloomberg.

Do preispitivanja strategije dolazi manje od nedelju dana nakon što je UEFA saopštila de će dozvoliti nizu klubova sa istim vlasnikom da se takmiče u elitnim međunarodnim takmičenjima. UEFA je dozvolila klubovima engleske Premijer lige Brighton & Hove Albion i Aston Villa, kao i francuskom klubu Toulouse da igraju u Evropi iduće godine, iako njihovi vlasnici imaju interes u drugim klubovima koji se takmiče.

To predstavlja značajnu promenu UEFA-e u nadzoru nad modelom više klubova, jer je godinama bilo zabranjeno klubovima sa istim vlasnikom da igraju u takmičenjima kao što su Liga šampiona ili Liga Evrope, kako bi se zaštitio integritet takmičenja.

Vlasnička struktura evropskih klubova dramatično se promenila, jer su bogati investitori iz SAD i sa Bliskog istoka ušli u fudbalski biznis. Vlasnici kluba Newcastle United, koji će od jeseni posle više od 20 godina nastupati u Ligi šampiona, razmatrali su kupovinu belgijskog kluba Ostende, ali je promena pravila UEFA-e promenila.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.