Potencijalni kupci pripremaju nove ponude za londonski klub

Vlasnik čuvenog premijerligaša uhapšen zbog nelegalne trgovine

NovacSvet

27.7.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlasnik čuvenog premijerligaša uhapšen zbog nelegalne trgovine Vlasnik čuvenog premijerligaša uhapšen zbog nelegalne trgovine
Milijarder koji stoji iza engleskog fudbalskog kluba Tottenham Hotspur uhapšen je zbog nelegalne trgovine, što dovodi u pitanje buduće vlasništvo londonskog tima. Popularni Spursi... Vlasnik čuvenog premijerligaša uhapšen zbog nelegalne trgovine

Milijarder koji stoji iza engleskog fudbalskog kluba Tottenham Hotspur uhapšen je zbog nelegalne trgovine, što dovodi u pitanje buduće vlasništvo londonskog tima.

Popularni Spursi su bili meta višestrukih pokušaja preuzimanja poslednjih godina, samo da bi se ponude urušile zbog njihove cene i strukture, govore ljudi koji su upoznati sa situacijom, piše Bloomberg.

Predsednik kompanije Qatar Sports Investments Naser Al-Kelaifi (Nasser Al-Khelaifi) razgovarao je sa Danijelom Levijem (Daniel Levy) o mogućoj kupovini udela u klubu, izvestio je Bloomberg još u januaru. QSI je i dalje zainteresovan za manjinski udeo, ali svaki eventualni dogovor zavisiće od odgovarajuće nove procene. Tottenham je u prošlosti negirao da želi punu prodaju kluba.

Nejasno je kako će se sada nastaviti bilo kakva potencijalna prodaja.

Američki tužioci optužili su Džoa Luisa (Joe Lewis) za prenošenje insajderskih informacija iz kompanija. U pitanju je 86-godišnji osnivač investicione firme Tavistock Group. On se suočava sa više desetina optužbi, uključujući prevaru sa hartijama od vrednosti. Advokati koji su zastupali Luisa odbacili su optužbe. Ni Tottenham, ni Luisova holding kompanija ENIC Sports, koja poseduje većinsko vlasništvo u londonskom klubu, ne nalaze se u optužnici.

„Ovo je pravna stvar koja nije povezana sa klubom i zato nemamo komentar“, naveo je Tottenham Hotspur u saopštenju poslatom e-poštom. Pozivi i imejlovi medijskom timu kompanije Tavistock nisu uzvraćeni, QSI je takođe odbio da komentariše.

Pravila Premijer lige kažu da osuđeni vlasnik ne može da kontroliše fudbalski klub, čak ni indirektno. Prošle godine je liga primorala Romana Abramoviča da proda FK Chelsea, nakon što su oligarhu uvedene sankcije zbog ruske invazije na Ukrajinu.

„Ne bih se iznenadio da ovi događaji izazovu neko oportunističko interesovanje za preuzimanje Tottenham Hotspura“, rekao je viši izvršni direktor za sport u konsultantskoj grupi Ankura Džoni Grej (Jonny Grey). „Mnogi potencijalni kupci su pokazali interesovanje u prošlosti i buka oko ove stvari će sigurno usredsrediti njihova nastojanja”.

Luis je kupio udeo u Spursima 2000. godine za 22 miliona funti od britanskog investitora Alana Šugara (Alan Sugar) i uz podršku Levija pretvorio je klub u priču o finansijskom uspehu.

Jedan od klubova sa najvećim prihodima u Evropi, sa stadionom vrednim 1,2 milijarde funti (1,5 milijardi dolara), sada je domaćin čak i NFL utakmica i koncerata uživo. Doduše, nije osvojio ligašku titulu još od 1961. godine, niti bilo kakvo takmičenje u poslednjih 15 godina.

Tagovi
FUDBAL NOVAC
 • DOBRILA

  27.7.2023 #1 Author

  Vise nista nije cudno..

  Odgovori

 • SHALIMAR

  28.7.2023 #2 Author

  Nista iznenadjujuce,uglavnom su i povezani sa nelegalnim poslovima…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...