Ulagači obeshrabreni poslednjim podacima u vezi sa inflacijom

Vrednost berzanskih indeksa značajno pala

BerzaNovacSvet

17.2.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vrednost berzanskih indeksa značajno pala Vrednost berzanskih indeksa značajno pala
Wall Street je zabeležio značajan pad cena akcija jer je sve jasnije da će američka centralna banka nastaviti povećavati kamate, s obzirom na to... Vrednost berzanskih indeksa značajno pala

Wall Street je zabeležio značajan pad cena akcija jer je sve jasnije da će američka centralna banka nastaviti povećavati kamate, s obzirom na to da je američko tržište rada i dalje snažno.

Dow Jones je u četvrtak izgubio 1,26 odsto vrednosti, pa je trenutno na nivou od 33.696 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,38 odsto, na 4.090 poena, a Nasdaq indeks 1,78 odsto, na 11.855 bodova, prenosi agencija Mina.

Berzanski indeksi su pod pritiskom od kada je objavljeno da su u januaru proizvođačke cene u SAD porasle 0,7 odsto na mesečnom nivou, što je njihov najveći rast u poslednjih sedam meseci i znatno iznad očekivanih 0,4 odsto.

Takođe je objavljeno da je broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice neočekivano pao, što pokazuje da je tržište rada i dalje snažno.

Oba podatka ukazuju na to da bi inflatorni pritisci mogli ostati povišeni duže nego što se na tržištu očekivalo.

Zbog toga analitičari procenjuju da će Federalne rezerve (Fed) povećati kamatne stope verovatno još dva puta, u rasponu od pet do 5,25 odsto.

“Nakon ovih podataka jasno je da će Fed nastaviti da povećava kamate, a javljaju se i spekulacije da bi na narednoj sednici kamate mogle biti povećane i 0,5 procentnih poena“, izjavio je Tim Griski (Tim Ghriskey) strateg u firmi Ingalls & Snyder.

Od početka godine cene akcija su snažno porasle jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod pet odsto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao započeti ciklus smanjenja kamata.

Međutim, poslednji podaci ukazuju na to da će Fed najverovatnije povećati kamate iznad pet odsto i zadržati ih na tim nivoima do naredne godine.

A na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks je viši 0,18 odsto, na nivou od 8.012 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 15.553 poena, a pariski CAC 0,89 odsto, na 7.366 bodova.

 • ZVE84

  19.2.2023 #1 Author

  Berza je uvek bila i ostala nepredvidiva..

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.2.2023 #2 Author

  Kakva je situacija,normalno je da su obeshrabreni…

  Odgovori

 • MALENA

  21.2.2023 #3 Author

  Berza je prosto nepredvidiva, uvek je i bila!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...