zarade kompanija u poslednjem kvartalu pale na godišnjem nivou

Rast potrošnje podstakao američke berzanske indekse

BerzaInvesticijeSvet

16.2.2023 13:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast potrošnje podstakao američke berzanske indekse Rast potrošnje podstakao američke berzanske indekse
Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, jer su podaci o snažnom rastu potrošnje podržali nade ulagača da bi američka ekonomija mogla... Rast potrošnje podstakao američke berzanske indekse

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija porasle, jer su podaci o snažnom rastu potrošnje podržali nade ulagača da bi američka ekonomija mogla izbeći recesiju, uprkos agresivnom povećanju kamata centralne banke (Fed).

Dow Jones indeks je ojačao 0,11 odsto na 34.128 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 4.147 bodova, a Nasdaq indeks 0,92 odsto na 12.070 bodova, prenosi Mina.

Podršku tržištu pružio je izveštaj da je promet u trgovini na malo u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru porastao tri odsto, dok su analitičari očekivali rast od 1,8 odsto.

Snažan rast potrošnje pokazuje da je ekonomija otporna i da bi mogla izbeći recesiju, kažu analitičari.

S druge strane, prepreku tržištu predstavlja i dalje visoka inflacija zbog čega procenjuju da će američka centralna banka još barem u dva navrata povećati kamatne stope, u rasponu od pet do 5,25 odsto.

“Podaci o potrošnji pokazali su da je ekonomija i dalje snažna. Ipak, to navodi na zaključak da će konačna kamata Feda biti viša nego što se očekivalo i da ove godine neće biti smanjenja kamata“, objasnio je Ros Mejfild (Ross Mayfield), strateg u kompaniji Baird.

Od početka godine cene akcija su snažno porasle, jer su se ulagači nadali da bi Fed mogao završiti ciklus povećanja kamata s ključnom kamatom ispod pet odsto i da bi krajem ove godine, kada popusti inflacija, mogao početi ciklus smanjenja kamata. Ipak, novi podaci ne ukazuju na to.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Izveštaje je dosad objavilo više od polovine kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je gotovo 70 odsto ostvarilo veću dobit nego što se očekivalo.

Analitičari procenjuju da su zarade kompanija u poslednjem prošlogodišnjem tromesečju na godišnjem nivou pale.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 odsto na 7.997 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,82 odsto na 15.506 bodova, a pariski CAC 1,21 odsto na 7.300 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...