ZAŽIVELA BESKONTAKTNA KUPOVINA NEKRETNINA Cene stambenih objekata i dalje visoke uprkos krizi

AnalizaIzdvajamoNekretnineNovacU fokusu

3.12.2020 14:11 Autor: Ljiljana Begović 1

ZAŽIVELA BESKONTAKTNA KUPOVINA NEKRETNINA Cene stambenih objekata i dalje visoke uprkos krizi ZAŽIVELA BESKONTAKTNA KUPOVINA NEKRETNINA Cene stambenih objekata i dalje visoke uprkos krizi
Konačan uticaj pandemije na tržište nekretnina videće se tek početkom sledeće godine. Za sada ova oblast se dobro prilagodila, čak se i prilikom kupovine... ZAŽIVELA BESKONTAKTNA KUPOVINA NEKRETNINA Cene stambenih objekata i dalje visoke uprkos krizi

Konačan uticaj pandemije na tržište nekretnina videće se tek početkom sledeće godine. Za sada ova oblast se dobro prilagodila, čak se i prilikom kupovine stanova i kuća kupci sa nekretninom upoznaju beskontaktno.

„Otežavajući faktor je što u strahu za svoje zdravlje, i kupci i prodavci smanjuju kontakte, jedna od novina koju smo uveli da bismo pomogli obema stranama je  “beskontaktno gledanje i pokazivanje nekretnina”, putem video poziva između vlasnika i kupca. To je ‘pandemijski dodatak’ našoj najboljoj prezentaciji nekretnine na tržištu, koja je, zbog svoje detaljnosti, uveliko smanjila potrebu za fizičkim posetama stanu“, kaže za Biznis.rs Jovana Rančić iz agencije City Expert .

Kupovina nekretnina odvija se skoro isto kao i u vreme pre pandemije i ono na šta kupci uvek treba da obrate pažnju je to da li postoji problem sa vlasništvom objekta.

„Kao i uvek, ne samo u ovoj situaciji, najvažnija je sigurnost i nesmetano odvijanje kupoprodajnog procesa. Potrebno je proveriti da li je nekretnina uknjižena, da ne postoji problem sa vlasništvom, zatim proceniti stambene kredite i odlučiti se za najbolji, i još mnogo detalja koje profesionalne agencije i licencirani agenti prodaje dobro znaju.

Kućica na digitronu
Foto: Pixabay

Skočile i cene i prodaja

Trenutno stanje na tržištu nekretnina je takvo da se, uprkos pandemiji, stanovi kupuju i prodaju, a cene su više nego prošle godine. Prodaja nekretnina u Beogradu  je porasla za dva odsto u odnosu na septembar i oktobar 2019. godine, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku.

„Ove godine je tržište stalo tokom vanrednog stanja i jedino tada se desio drastičan pad prometa. Nakon ukidanja vanrednog stanja, sve se vratilo u normalu“, navodi Jovana Rančić.

Građevina, kredit, ulaganje
Foto: Pixabay.com

Međutim i pored toga što je tržište nekretnina nastavilo da funkcioniše, ipak se posledice pandemije osećaju kada je reč o broju kupaca i njihovoj platežnoj moći.

„Kao veliki otežavajući faktor bih izdvojila i to što je jedan deo kupaca ostao bez posla ili su im primanja svedena na minimalni lični dohodak. Mada, pored svih otežavajućih okolnosti, određeni broj gotovinskih kupaca kupovinu nepokretnosti vidi kao dobro ulaganje i osiguranje svog novca“, navodi Rančić.

Ključ u vratima
Foto: Pexels.com

Još uvek nema očekivanog pada cena

Iako se ubog pandemije očekivalo da će doći do pada cena nekretnina u Srbiji, one su porasle u odnosu na prošlu godinu.

Naša sagovornica kaže da se već duže vreme očekuje pad cena nekretnina, ali niko ne može tačno reći kada će se to dogoditi, u kom vremenskom intervalu će se ispoljiti, ni da li će biti postepeno ili naglo.

„Cene nekretnina su se pokazale otpornim na mnoge uticaje. Tokom kupovine stana u vreme pandemije, treba predvideti i ono što je nepredvidivo. Svakako, mi u agenciji City Expert pratimo dešavanja na tržištu i u zemlji, samim tim prodavce i kupce upoznajemo sa celokupnom situacijom. Predugovore, ugovore i sve rokove prilagođavamo tome“, zaključuje Jovana Rančić.

  • MARE

    30.10.2022 #1 Author

    Treba staviti trenutnu zabranu da strani drzavljani mogu da kupuju nekretnine , ovo je propast

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...