Promene se odnose i na kupce i na trgovce

Zbog fiskalizacije nova pravila prilikom kupovine čekovima

BankeNovacPoslovanjeSrbija

28.6.2022 08:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Zbog fiskalizacije nova pravila prilikom kupovine čekovima Zbog fiskalizacije nova pravila prilikom kupovine čekovima
Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun.... Zbog fiskalizacije nova pravila prilikom kupovine čekovima

Sa novim pravilima o fiskalizaciji menjaju se i pravila prilikom plaćanja čekovima. Suština je u tome da se za svaki ček izdaje poseban račun. Ministarstvo finansija je kroz primer vrlo detaljno navelo i sve promene i obaveze koje ima trgovac, a odnose se i na kupca.

Kako stoji u poslednjem Biltenu Ministarstva finansija, kod kupovine čekovima prodavac izdaje fiskalni račun po svakom dospevanju rate, prenosi Blic.

U Biltenu je naveden i primer načina kupovine čekovima: „Obveznik fiskalizacije prodaje komodu na šest mesečnih rata. Kupac je 18. aprila 2022. predao šest čekova prodavcu. Za čekove su dogovoreni sledeći datumi izdavanja: 29. april, 29. maj, 29. jun, 29. jul, 29. avgust, 29 septembar 2022. godine. Isporuka komode biće izvršena 3. juna 2022. godine. Obveznik fiskalizacije (prodavac) ima obavezu da kupcu izda fiskalni račun za avans dana 29. aprila 2022. godine, fiskalni račun za avans dana 29. maja 2022. godine i fiskalni račun za promet dana 3. juna 2022. godine“, piše u Biltenu.

Za mnoge građane Srbije čekovi su i dalje najomiljenije sredstvo plaćanja. Za banke, međutim, oni nisu previše isplativi, pa većina pokušava da smanji njihovo korišćenje, zbog čega 13 godina i nije promenjen limit od 5.000 dinara za plaćanje čekovima.

Takođe, u novom pravilniku je propisano da prodavac, iako preko nove fiskalne kase račun izdaje kupcu u štampanoj formi, ima alternativu, odnosno može fiskalne račune da dostavi i elektronskim putem uz saglasnost kupca, koji to može slobodno da traži.

 • Boba3

  28.6.2022 #1 Author

  Valjda nece biti malverzacija

  Odgovori

 • MarijaS

  28.6.2022 #2 Author

  Mozda i bolje kako ne bi dolazilo do pronevere cekovima.

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  28.6.2022 #3 Author

  Odlično, ovo onemogućava malverzacije

  Odgovori

 • TATJANA

  28.6.2022 #4 Author

  Treba biti oprezan

  Odgovori

 • VANJA

  28.6.2022 #5 Author

  I treba tako da ne dolazi do nekih prevara!

  Odgovori

 • GOCA BG

  28.6.2022 #6 Author

  Samo nov nacin koriscenja…

  Odgovori

 • Darko

  30.6.2022 #7 Author

  Ovo što je navedeno u biltenu je jedan vid prodaje kada kupac tek za 3 meseca dobija artikal koji je platio unapred čekovima gde se izdaju avans računi. Po običaju neko iz ministarstva sve objašnjava sa 1 primerom ali nikada ne urade do kraja . Šta je sa primerom kada dodje kupac i plati čekovima na rate i odnese robu odmah istog dana. Tu se ne izdaje avans račun jer je sve plaćeno čekovima na rate . U tom slučaju sve je po starom kao i do sada zar ne ?
  Molim Vas da kada pišete ovakav članak stavite i link npr do tog biltena direktno a ne da po sajtu ministarstva tražimo. Ja bilten nisam našao na sajtu moguće da sam prevideo .
  Pozdrav od vlasnik male radnje od 20kvadrata kojima prodaja na čekove služi da preživimo do penzije

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...