Dr Nedeljko Milosavljević, naučnik u borbi za čiste vode

Ekološka inovacija koja prečišćava vodu od teških metala

BiznisBolji posaoEkologijaInovacijePreduzetnikU fokusu

9.2.2021 10:38 Autor: Julijana Vincan 0

Ekološka inovacija koja prečišćava vodu od teških metala Ekološka inovacija koja prečišćava vodu od teških metala
„Znanje nastaje od zrnaca svakodnevnog iskustva“, reči su čuvenog ruskog publiciste Dmitrija Ivanoviča Pisareva. Da je zaista tako potvrđuje i direktor Centra za transfer... Ekološka inovacija koja prečišćava vodu od teških metala

„Znanje nastaje od zrnaca svakodnevnog iskustva“, reči su čuvenog ruskog publiciste Dmitrija Ivanoviča Pisareva. Da je zaista tako potvrđuje i direktor Centra za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu, inovator i preduzetnik dr Nedeljko Milosavljević. Vođen idejom da vode rodnog Banata očisti od teških metala, ovaj naučnik došao je do otkrića revolucionarne supstance koju je pretočio u jedinstveni ekološki hvatač boja po imenu Dr. Knight.

„Može se reći da je sve počelo kada sam, radeći na doktorskoj disertaciji, uspeo da napravim novi polimerni materijal koji je sa velikim uspehom privlačio i, da tako kažem, ‘zarobljavao’ negativno naelektrisane čestice teških metala. To su upravo one čestice koje zagađuju naše vode“, objašnjava za Biznis.rs Milosavljević, koji je završio studije na Tehnološko-metalurškom fakultetu, odsek Organska hemijska tehnologija i polimerno inženjerstvo.

Iako je to bio prvi susret i korak bliže ka realizaciji ideje za biznis koji danas vodi zahvaljujući baš toj inovativnoj ideji, ipak nije sve odmah krenulo da se razvija. Naime, proizvodnja tog materijala bila je skupa i neisplativa u to vreme, tako da je, kako kaže, dalji razvoj morao da sačeka.

„Zato sam odlučio da postdoktorske studije nastavim u Americi. Tamo sam stekao, kako će se ispostaviti, veoma značajna znanja u vezi sa transfer tehnologijom i pokretanjem biznisa“, kaže naš sagovornik.

Ekološki hvatač boja
Foto: Dr. Knight / dr Nedeljko Milosavljević

„Paralelno sa time, nastavio sam da radim na novom materijalu koji sam pronašao. Kroz različite iteracije sam ga usavršavao i uspeo da ga generišem u obliku hidrogela sačinjenog isključivo od prirodnih, biorazgradivih sastojaka koji ne zagađuju okolinu. Kada sam to postigao, započeo sam sa nizom eksperimenata razmišljajući o primenama koje bi ovaj polimer mogao da ima u našem svakodnevnom životu“, otkriva dr Milosavljević.

I kako to neretko biva, slučajan događaj priskočio je u pomoć istraživaču. Priča počinje tako što se jednog dana njegova supruga Tamara vratila iz nedeljne kupovine, i dok joj je pomagao da raspakuje kese koje je donela, naš sagovornik je naleteo na nešto za šta je pomislio da su vlažne maramice. Međutim, zbunilo ga je to što je na pakovanju pisalo „hvatač boja“.

„Pitao sam suprugu o čemu se radi. Objasnila mi je da su u pitanju krpice koje se ubacuju u veš mašinu i smanjuju mogućnost da se veš oboji tokom pranja. Odjednom, kao u filmu, čuo sam ‘klik’ i sijalica mi se upalila iznad glave. Skoro sam uzviknuo: „Hej, pa moj polimer se može primeniti baš u tu svrhu“. Tačno sam znao šta mi valja činiti i odmah sam otrčao u laboratoriju“, priseća se osnivač brenda Dr Knight.

Ubrzo se formirao tim kojem su se pridružili veliki borci za zdravu životnu sredinu, dr Melina Kalagasidis Krušić, Nedeljkova mentorka, zatim tehnolog dr Marija Lučić Škorić i njegova supruga koja je diplomirani ekonomista i menadžer, i kojoj, kako ističe, može da zahvali za ideju, Tamara Čolić Milosavljević.

„Budući da smo proizvod svi zamislili kao borca ili viteza protiv štetnih supstanci, nekako smo spontano došli do imena Dr. Knight, i te 2019. godine pokrenuli istoimeni startap. Jedna od najznačajnijih stavki je da je napravljen na ekološki način, isključivo od prirodnih materijala koji se mogu reciklirati. Naime, sirovine za njegovu proizvodnju se dobijaju iz otpada industrije morskih plodova i iz same prirode, tako da, ne samo da se na taj način smanjuje zagađenost, već je u ovaj proizvod inkorporirana i komponenta cirkularne ekonomije“, ističe dr Milosavljević.

Dodaje da je baš zbog ovakvih karakteristika njegova inovacija jedinstvena na tržištu i veoma interesantna za mnoge svetski poznate kompanije koje su već prepoznale potencijalni značaj i ulogu koju ovaj proizvod može imati na globalnoj skali.

„Za razliku od drugih hvatača boja Dr. Knight se može koristiti više puta, a nakon što se iskoristi nema potrebe da ga bacimo u smeće. Naime, i tada se može iskoristiti za, recimo, cveće u saksiji jer, kao hidrogel, zadržava vodu pa smanjuje potrebu za čestim zalivanjem. Uz to, budući da se radi o biorazgradivom proizvodu, tokom razgradnje deluje kao đubrivo tako da dodatno pomaže rast biljaka“, objašnjava naš naučnik.

Ekološki hvatač boja
Foto: Dr. Knight

Iako je ideju inicijalno razvijao kao hvatač boja namenjen domaćinstvima, on može naći značajnu primenu i na višim nivoima. Kako navodi, ovaj tim veruje da Dr. Knight može imati veliku ulogu u tekstilnoj industriji koja je jedan od najvećih uzročnika zagađenja.

„Ukoliko bi se koristio u procesu proizvodnje odeće, naš proizvod bi mogao da deluje kao filter za prečišćavanje otpadnih voda pre njihovog otpuštanja u okolinu. Na ovaj način bi se postigao zaista ogroman pozitivan uticaj na životnu sredinu, a samo zagađenje bilo bi drastično smanjeno“, naglasio je dr Milosavljević.

Sredstva za finansiranje i izazovi na tržištu

Kako ističe naš sagovornik, deo istraživanja je finansiran od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a uložili su i svoj novac u sam projekat.

„U periodu od 2016. godine do danas prošli smo kroz tri faze Climate-KIC Acceleratora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju. Tokom 2017. uspeli smo da dobijemo jedan grant TTF (Technology transfer facility) i drugi od Fonda za inovacionu delatnost. Na ovaj način uspeli smo da prikupimo neophodna sredstva bez kojih Dr. Knight ne bi uspeo da ugleda svetlost dana“, navodi srpski naučnik.

Ekološki hvatač boja
Foto: Dr. Knight

Problemi sa kojima su se susreli na tržištu on smatra da su dobro poznati svakom startapu. Naime, trebalo je pronaći dobavljače sirovina, što nije nimalo lak zadatak. Takođe, pokretanje proizvodnje je posebna priča, jer budući da se radi o „zelenoj“ tehnologiji i proizvodu koji je potpuno nov, bilo je neophodno pronaći osobe koje poseduju potrebna znanja i veštine, ali i sprovesti određenu edukaciju kako bi dobili proizvod koji će kvalitetom i osobinama biti konkurentan.

„Pored toga, suočavamo se i sa zadatkom prezentacije i marketiranja našeg proizvoda, kako potencijalnim partnerima, tako i samom tržištu i ovo su zadaci na koje smo sada fokusirani u najvećoj meri. Dr. Knight je proizvod višegodišnjeg napornog rada. Kako je vreme prolazilo sticali smo veoma značajna iskustva i ostvarivali kontakte koji su nam bili od neprocenjive vrednosti. Shvatili smo da samo dodatnim zalaganjem možemo uspeti da se izborimo sa svim problemima i verujemo da ćemo i u budućnosti, uspešno prevazići sve izazove koji nas mogu očekivati“, konstatuje dr Milosavljević.

Planovi za budućnost

U ovom trenutku fokusirani su na optimizaciju hidrogela, kako bi iz njega izvukli maksimalne performanse, a u tome im je od velike pomoći, kako kaže, to što su dobili grant Fonda za inovacionu delatnost Republike Srbije i prošli tri faze Climate-KIC akceleratora Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju.

„Paralelno smo u pregovorima sa nekim velikim kompanijama u kojima vidimo potencijalne partnere. Primarno to su Henkel, Clariant i Werner & Mertz, ali planiramo da ostvarimo kontakt i sa drugim velikim imenima iz ove branše. Takođe, radimo i na pokretanju proizvodnje Dr. Knight u Srbiji, nažalost, ove planove nam je znatno poremetila pandemija korona virusa i nadamo se da će, sada kada je otpočela vakcinacija stanovništva, svim problemima sa kojima se suočavaju mnogi biznisi, napokon doći kraj“, nada se naš sagovornik.

Ekološki hvatač boja
Foto: Dr. Knight

Ipak, kako ističe, čine sve što je u njihovoj moći kako bi tokom ove godine bili u mogućnosti da svoj proizvod, za početak, plasiraju na srpskom tržištu i pruže mogućnost svim ljudima da učine nešto dobro za životnu sredinu i sebe.

„Verujemo da će Dr. Knight veoma brzo osvojiti publiku s obzirom na to šta sve pruža i to po ceni koja će biti veoma pristupačna i konkurentna na tržištu“, rekao je dr Milosavljević.

Važnost ovakvih inovacija

Uzevši u obzir da ovaj naučnik predvodi Centar za transfer tehnologije, upitali smo ga kako ocenjuje važnost postojanja inovacije kao što je njegova.

„Inovacije su ono što pokreće čitav svet. S ponosom mogu reći da su naši inovatori veoma vredni i nadareni uprkos tome što rade u uslovima koji nisu baš savršeni. Centar je tu kako bi im pomogao gde i kada god je to moguće i preneo im ‘know how’. Našim inovatorima zato pružamo pomoć kako bi svoj rad zaštitili sa pravne strane, ali i kako bi lakše postigli komercijalizaciju svog naučnoistraživačkog rada“, navodi naš sagovornik.

Dodaje da je danas neophodno da inovatori, pored velikog znanja iz oblasti kojom se bave, poseduju i preduzetničke veštine, kako bi mogli da pokrenu sopstvenu firmu i postignu komercijalni uspeh. To je i razlog zašto im, kako kaže, obezbeđuju dodatnu edukaciju, znanja i savete iz ove sfere.

„Dr. Knight nam je pružio veliko iskustvo koje rado delimo sa kolegama. Od toga kako izgleda put od ideje do finalnog proizvoda, preko pronalaženja različitih načina finansiranja, pa do dobrih praksi za vođenje jednog biznisa“, ističe dr Milosavljević.

Ekološki hvatač boja
Foto: Dr. Knight

Sve ovo stavili su i pod jedan „online kišobran“, a u pitanju je platforma pod nazivom „Business Opportunity Support System“ (BOSS) koja je svim istraživačima i studentima dostupna potpuno besplatno. Njenu realizaciju finansirao je Erasmus plus program, a pomoć su pružili i Univerzitet u Liježu i META Group iz Italije.

„Zadatak koji smo stavili pred platformu BOSS jeste da pruži pomoć svima koji imaju neku ideju koju žele da pretoče u posao. Ovde se može naći niz video snimaka koji pružaju odgovore na mnoga pitanja u vezi sa pokretanjem sopstvenog posla – od prvog koraka do licence ili startapa. Verujemo u to da će domaći inovatori, pokretanjem svojih startapova, učiniti veoma mnogo, ne samo za sebe, već i za ekonomiju čitave zemlje i poboljšanje kvaliteta života svih nas. I to je ono što nas motiviše da im pružimo svaku pomoć koju možemo i pronalazimo nove načine na koje im možemo biti oslonac“, zaključuje domaći naučnik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...