Udruženje radnika na internetu iznelo novi predlog za oporezivanje

Frilenseri traže iste poreske uslove za naredne dve godine

PoreziPreduzetnik

11.11.2021 08:44 Autor: Ljiljana Begović

Frilenseri traže iste poreske uslove za naredne dve godine Frilenseri traže iste poreske uslove za naredne dve godine
Udruženje radnika na internetu (URI) uputilo je Vladi Srbije novi predlog za oporezivanje frilensera, odnosno zahtev da isti uslovi koji trenutno važe ostanu na... Frilenseri traže iste poreske uslove za naredne dve godine

Udruženje radnika na internetu (URI) uputilo je Vladi Srbije novi predlog za oporezivanje frilensera, odnosno zahtev da isti uslovi koji trenutno važe ostanu na snazi još dve godine.

Članica radne grupe za donošenje rešenja za frilensere ispred URI, Tamara Petrović, za Biznis.rs kaže da je jasno da osnovana Radna grupa za pronalaženje zakonskog rešenja statusa frilensera neće imati vremena da reši čitavu problematiku za dva meseca, do kada je dat rok za utvrđivanje konačnog statusa radnika na internetu.

„Izmene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana biće usvojene do kraja godine, te je neophodno da ono što važi sada bude produženo na još dve godine. Zašto dve? Sledeće godine su izbori, nova vlada može biti operacionalna tek sledeće jeseni, a tada ćemo verovatno biti u nekoj novoj Radnoj grupi povodom istog problema. Nema ničeg čudnog da se uslovi produže na dve godine i bilo bi dobro, po meni i mišljenju mnogih frilensera, da ovaj poreski model, ili neki sličan kada je reč o poreskom opterećenju, bude trajan“, navodi Petrović.

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

Prema trenutnoj računici, oni koji mesečno zarađuju nešto više od 500 evra nemaju finansijskih obaveza, oni koji zarađuju oko 1.000 evra mesečno treba da izdvoje oko 13 odsto, a oni koji zarađuju oko 2.000 evra oko 20 procenata za plaćanje poreza. Po sadašnjem rešenju nema samooporezivanja, odnosno samoprijavljivanja prihoda, već Poreska uprava šalje rešenja frilenserima koji zarađuju više od 768.000 dinara godišnje.

Radnici u kancelariji
Foto: Unsplash.com

U rešenju o obrazovanju radne grupe ne pominje se poseban zakon, a takođe se ne pominje da će zakonsko rešenje početi da važi od 1. januara. Prvi januar je veoma blizu, a po važećim Izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana državni nameti će biti neizdrživi za frilensere, dok se normirani troškovi koji trenutno iznose 50 odsto potpuno ukidaju.

Nadamo se što skorijem sastanku Radne grupe, dok se istovremeno nadamo da će Vlada usvojiti naš predlog da se trenutni poreski model produži. Radna grupa ima zaista veliki posao – da uvede pojam frilensera u zakonodavstvo, definiše frilensere, odredi njihov budući status, prava i obaveze. Poresko opterećenje, odnosno porezi i doprinosi, su samo jedan, ali za sve nas najbitniji deo problema, koji zahteva hitno rešenje, pogotovo što nas ako Vlada ne prihvati ovaj predlog čeka veoma nepovoljna računica i za najveći deo frilensera biće nemoguće da nastave da rade“, naglašava Petrović.

Takođe, pored problema oporezivanja veliki broj frilensera će ostati bez posla do nove godine, jer je kineska vlada donela zabranu rada stranim predavačima.

“U udruženju intenzivno razgovaramo sa članovima koje su sada zadesile dve muke – gubitak posla i realna bojazan da neće imati odakle da plate dugovanja kada im stignu poreska rešenja. Nekoliko puta smo se javno oglasili povodom ugroženosti predavača engleskog jezika. Nastavnici engleskog će, kako za sada stoje stvari, morati da potraže druge frilens poslove, nauče nove veštine, a potražnja za online poslovima je sve veća usled pandemije, dok su zarade sve manje”,  zaključuje članica radne grupe za donošenje rešenja za frilensere ispred URI, Tamara Petrović.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.