socijalno preduzeće "naša kuća" može da proširi delatnost u srbiji

Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju

BiznisMoja firmaPreduzetnik

23.8.2022 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju
Socijalno preduzeće Naša kuća, koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju, jedino u ovom delu sveta proizvodi papir od praznih paklica cigareta, prema pravilima... Japan podržava otvaranje fabrike papira u kojoj rade osobe sa teškoćama u razvoju

Socijalno preduzeće Naša kuća, koje zapošljava osobe sa teškoćama u razvoju, jedino u ovom delu sveta proizvodi papir od praznih paklica cigareta, prema pravilima drevne japanske veštine.

Japanska državna agencija za međunarodni razvoj i saradnju – JICA i organizacija Ikoma iz grada Ikoma, sa kojima Naša kuća godinama sarađuje, zainteresovani su da finansiraju pokretanje prve fabrike reciklažnog papira u kojoj bi se ovaj ručni proces proizvodnje modernizovao i koja bi, za početak, zaposlila tridesetak osoba sa teškoćama u razvoju, navodi se u saopštenju.

„Zahvaljujući agenciji JICA naši ljudi su prošli obuku za proizvodnju papira na ovaj način i jedini smo koji poznajemo ovu veštinu, koja se u Japanu neguje vekovima. Pored finansijske podrške za pokretanje fabrike, dobićemo i obuku o tome kako da vodimo fabriku i kako da ovu proizvodnju širimo dalje po drugim gradovima u Srbiji“, kaže Anica Spasov, osnivačica socijalnog preduzeća Naša kuća, žena koju je Evropska mreža za socijalno preduzetništvo proglasila jednom od 100 najuticajnijih žena socijalnog preduzetništva u Evropi.

Foto: Kontakta/TAG Media

U ovom trenutku u prostorijama Naše kuće u Beogradu, gde je organizovana ručna proizvodnja papira od paklica cigareta, angažovano je preko 15 osoba sa teškoćama u razvoju i oni mesečno proizvedu 100 kg ovog papir. Ovako proizveden papir koriste likovni umetnici, koristi se dalje za pravljenje ambalaže ili kao dekorativni papir. Prazne paklice cigareta u Našu kuću stižu iz svih gradova Srbije, a šalju ih građani koji znaju za ovu proizvodnju. Podršku imaju i od japanske kompanije Japan Tobacco International (JTI) koja im dostavlja karton od paklica cigareta ali ih i finansijski i na druge načine pomaže već osam godina.

Zahvaljujući podršci japanskih partnera, Naša kuća ima priliku da formira mrežu mini fabrika za proizvodnju reciklažnog papira i da u ovaj posao uključi i druge lokalne samouprave u Srbiji. Najzainteresovaniji su u Kragujevcu i Zaječaru gde je već pokrenuta proizvodnja, ali i u drugim gradovima postoji interesovanje. Ovo su gradovi u kojima su aktivna udruženja roditelja osoba sa teškoćama u razvoju i oni u ovoj akciji vide veliku šansu za svoju decu, ističe se u saopštenju.

U Beogradu su već obavljeni prvi razgovori sa predstavnicima opštine Zvezdara i traži se mesto za izgradnju ove fabrike.

„Podrška lokalne i gradske samouprave je ovde neophodna i mi verujemo da ćemo je imati. Želimo da ovaj model predstavimo i državnom vrhu jer nam zainteresovanost japanskih partnera daje priliku da, kao zemlja, kreiramo jedinstven model profitabilnog socijalnog preduzeća koji bi unapredio život osoba sa teškoćama u razvoju“, dodaje Anica Spasov.

 • kaćica

  23.8.2022 #1 Author

  Svaka cast ovim ljudima kako misle na sve.

  Odgovori

 • TATJANA

  23.8.2022 #3 Author

  Ovo bi bilo visetruko korisno

  Odgovori

 • Anna

  23.8.2022 #4 Author

  Osobe sa smetnjama u razvoju su veoma vredne i predane. Podržavam ovakav način inkluzije.

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.8.2022 #7 Author

  Sjajna vest,i verujem da ce dobiti pomoc i podrsku drzave…

  Odgovori

 • BOJANA

  24.8.2022 #8 Author

  Bravoo. Ovo je stvarno za svaku pohvalu.

  Odgovori

 • goca87

  24.8.2022 #9 Author

  Tako i treba…odlicno

  Odgovori

 • Dea

  25.8.2022 #10 Author

  Zaista bi i kod nas trebalo vise obratiti paznju na ljude sa poteskocama

  Odgovori

 • MARA

  27.8.2022 #11 Author

  Svaka čast za japance..

  Odgovori

 • Milisavka

  28.8.2022 #12 Author

  Pa bravooo

  Odgovori

 • Ceca

  28.8.2022 #13 Author

  Korisno i humano

  Odgovori

 • Joksi

  28.8.2022 #14 Author

  Bravo! Tako i treba..

  Odgovori

 • LUKA

  28.8.2022 #15 Author

  Mogu biti primer svima

  Odgovori

 • VILENJAK

  28.8.2022 #16 Author

  Mi smo daleko ispred Japana… Kod nas dobijaju najodgovornije državne funkcije.

  Odgovori

 • VILENJAK

  28.8.2022 #17 Author

  Svaka čast! Ovo za primer i drugim zemljama!!!

  Odgovori

 • Emilija

  29.8.2022 #18 Author

  Zemlja za primer!

  Odgovori

 • Tina

  23.9.2022 #19 Author

  Za svaku pohvalu je

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...