Troškovi održavanja idu na teret preduzeća

Koliko iznosi porez na zakup vozila od fizičkog lica?

AutomobiliPoreziPreduzetnik

8.3.2022 12:17 Autor: Ljiljana Begović 18

Koliko iznosi porez na zakup vozila od fizičkog lica? Koliko iznosi porez na zakup vozila od fizičkog lica?
Preduzetnici i vlasnici malih preduzeća često su primorani da u poslovne svrhe koriste sopstvena vozila. Vlasnici firmi imaju i mogućnost zakupa automobila od fizičkog... Koliko iznosi porez na zakup vozila od fizičkog lica?

Preduzetnici i vlasnici malih preduzeća često su primorani da u poslovne svrhe koriste sopstvena vozila. Vlasnici firmi imaju i mogućnost zakupa automobila od fizičkog lica, odnosno od sebe, člana porodice ili nekog od zaposlenih.

U tom slučaju celokupan trošak goriva, ulja, putarine i pranja priznaje se kao trošak poslovanja. Prilikom isplate zakupnine zakupac je dužan da plati i porez po odbitku na zakup, kao i da popuni obrazac PPP PD i elektronski preda u Poresku upravu.

Poreska savetnica Zvezdana Pisarević kaže da je plaćanje poreza na zakup vozila od fizičkog lica uređeno kao i oporezivanje svih drugih prihoda fizičkih lica – Zakonom o porezu na dohodak građana. Pri tome se primenjuje standardni model obračuna uz priznavanje takozvanih normiranih troškova u visini 20 odsto od bruto iznosa ugovorenog iznosa zakupa.

„S obzirom na to da još uvek baratamo neto iznosima pri ugovaranju svih novčanih transakcija između fizičkih i pravnih lica, na ugovoreni iznos primenićemo koeficijent 1,194076 da bismo dobili bruto iznos od kojeg počinjemo obračun poreza. Stopa poreza na zakup vozila je 20 procenata“, objašnjava Pisarević.

Naša sagovornica ističe da su benefiti zakupa vozila od fizičkog lica ti da firma ima pravo na troškove goriva koji su nastali u svrhu obavljanja delatnosti. Firma takođe ima pravo na ostale troškove tekućeg održavanja kao što su pranje vozila, sredstva za pranje stakla, osveživač vazduha i slično.

Foto:iDook Media

„Kada su u pitanju troškovi registracije vozila, troškovi osiguranja i popravki, oni padaju na teret zakupodavca, odnosno fizičkog lica. Ukoliko i te troškove plaća firma smatra se da je plaćen zakup, pa je potrebno troškove preračunati na bruto iznos i podneti poresku prijavu na zakup vozila i platiti porez“, navodi poreska savetnica.

Ona dodaje da su prednosti ovakvog načina korišćenja vozila, osim same upotrebe koja je mnogo jeftinija nego rent a car, u tome da firma ima troškove, a troškovi smanjuju oporezivu dobit.

Primer troškova zakupa vozila od fizičkog lica

Ako se fizičkom licu mesečno plaća 12.000 dinara za zakup vozila, porez bi iznosio 2.285,71 dinar.

Vlasnik preduzeća ugovor o zakupu vozila može napraviti i sa drugim pravnim licem ili preduzetnikom. U tom slučaju zakupac nema obavezu da plaća porez na prihod od zakupa.

Kada firma iznajmljuje automobil od drugog pravnog lica svi troškovi oko upotrebe vozila i tekućeg održavanja, u koje spadaju gorivo, servis, sitne popravke, rezervni delovi, zamena ulja i slično, padaju na teret firme.

Kupovina vozila

Kada vlasnik preduzeća želi da kupi vozilo, bilo kao pravno ili fizičko lice, mora platiti porez ili na prenos apsolutnih prava ili na dodatu vrednost.

Poreska savetnica kaže da su preduzeća koja su PDV obveznici dužna da izvrše obračun i plaćanje poreza na dodatu vrednost i da nemaju pravo na odbitak.

„Zakonom o PDV-u regulisano je da preduzeća koja se nalaze u sistemu PDV-a ne mogu da ostvare pravo na odbitak prethodnog poreza. Tu spadaju i troškovi povezani sa kupovinom vozila, troškovi korišćenja, ali i održavanja automobila“, objašnjava naša sagovornica.

U određenim delatnostima kao što su promet automobilima, iznajmljivanje vozila, prevoz ili obuka vozača, imaju pravo na odbitak PDV-a.

„Vlasnici preduzeća koji kupuju teretna vozila imaju pravo da koriste odbitak prethodnog poreza, međutim oni koji kupuju putnički auto od pravnog lica, tu mogućnost nemaju. Ako preduzeće kupuje auto od fizičkog lica onda svakako nema PDV-a“, zaključuje Zvezdana Pisarević.

 • MARKO7

  8.3.2022 #1 Author

  Pa i to će skočiti siguran sam.. Sjajna vest.

  Odgovori

 • SANJA

  8.3.2022 #2 Author

  Pores se mora platiti,tako da…

  Odgovori

 • GAGA

  8.3.2022 #3 Author

  Ako sam dobro shvatila, imas prava na troskove goriva, odrzavanja i servisa vozila samo ako sam sebi iznajmis auto i na to platis porez. Ako to ne uradis, sve ove troskove placas sam, sto ce reci primoran si da ne prikazes sav promet, jer taj novac moras odnekud da stvoris

  Odgovori

 • Emilija

  8.3.2022 #4 Author

  Sve se mora platiti

  Odgovori

 • JANA

  8.3.2022 #5 Author

  Nema prevara sve dodje na svoje ,porez mora da se placa .

  Odgovori

 • CELEKRALJ

  8.3.2022 #6 Author

  Ne može se više ni nać rupu u zakonu.

  Odgovori

 • LUKA

  8.3.2022 #7 Author

  Slazem se porez mora da se placa

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.3.2022 #8 Author

  Svaka usluga iziskuje naknadu, normalno.

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.3.2022 #9 Author

  Kako god,mora da se plati…

  Odgovori

 • VILENJAK

  8.3.2022 #10 Author

  Država, pa 20 mesta prazno… 😐

  Odgovori

  • LEPOSAVA

   14.3.2022 #11 Author

   Upravo tako …slazem se
   Porez …pa sve ostalo

   Odgovori

 • BIJUTI27

  8.3.2022 #12 Author

  Danas sve košta

  Odgovori

 • BRANA19

  9.3.2022 #13 Author

  Sve mora da se plati , porez svakako , i za to ce da skoce cene…

  Odgovori

 • KACA

  9.3.2022 #14 Author

  Sad ce da skoci cena i tu

  Odgovori

  • DANIJELA

   13.3.2022 #15 Author

   Pa sve je poskupelo pa zasto bi bilo izuzetaka.

   Odgovori

 • MAJA

  13.3.2022 #16 Author

  I to je poskupelo..Sve poskupljuje , samo prosecna plata stagnira

  Odgovori

 • Milisavka

  13.3.2022 #18 Author

  Porez mora da se placa

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...