Vrsta rizika glavni kriterijum za određivanje mesečne premije

Kasko osiguranje automobila prvo na udaru inflacije

AnalizaNovacOsiguranjeSrbijaU fokusu

4.3.2022 15:04 Autor: Stefan Petrović 16

Kasko osiguranje automobila prvo na udaru inflacije Kasko osiguranje automobila prvo na udaru inflacije
Inflacija koju je na globalnom nivou izazvala pandemija korona virusa dovela je poslednjih meseci do rasta cena u gotovo svim oblastima. Taman kada smo... Kasko osiguranje automobila prvo na udaru inflacije

Inflacija koju je na globalnom nivou izazvala pandemija korona virusa dovela je poslednjih meseci do rasta cena u gotovo svim oblastima. Taman kada smo se ponadali da dolazi do normalizacije, kako epidemiološke, tako i ekonomske situacije, prošle nedelje počeo je rusko-ukrajinski rat.

Ovaj sukob uticao je na berze širom sveta, ali i na obične građane koji su ozbiljnost dešavanja shvatili prema cenama u obližnjem marketu, koje su sve više, a novčanici sve tanji. Rast cena energenata u prvom redu je uticao na sva ostala poskupljenja, kako roba, tako i usluga.

S obzirom na to da trenutna situacija donosi veliku neizvesnost u narednom periodu, postavlja se pitanje pozicije sektora osiguranja koje je upravo vezano za moguće rizike.

Kako funkcionišu osiguravajuće kuće danas i da li osiguranje može da posluje nezavisno od kretanja na globalnom tržištu kapitala?

Inflacija do sada nije imala uticaja na životno osiguranje, odnosno na rast mesečne premije, kaže u razgovoru za Biznis.rs Sonja Marić iz UNIQA osiguranja, napominjući da se ona određuje prema vrsti rizika koji se osigurava, načinu njegovog nastanka i visini osiguravajućeg pokrića.

Kada se radi o neživotnim osiguranjima, naša sagovornica ističe da u UNIQA osiguranju nije došlo do promene cena, ali ipak smatra da će inflacija u nekoj meri izvršiti uticaj na rast cena pojedinih usluga.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

„Naše opredeljenje je da klijent bude u potpunosti osiguran za iznos premije koju uplaćuje, tako da će rast cena dobara koje osiguravamo dovesti i do rasta cena naših usluga“, ističe Marić.

Ona dodaje da klijenti imaju na raspolaganju i zaključavanje ugovora u evrima koje, kako kaže, na izvestan način štiti od inflacije, ali u svakom slučaju nedovoljno.

Kod osiguranja života u ovoj osiguravajućoj kući su uveli indeksaciju premije osiguranja pošto inflacija nije zaobišla ni evro, te ideja koja leži u ovom postupku jeste da se zaštiti realna vrednost novca klijenata. Tako uz indeks od tri odsto klijent ima mogućnost uvećanja premije osiguranja na godišnjem nivou koje sa sobom povlači i, kako je rekla, uvećanje osigurane sume pa je klijent time obezbedio ne samo nominalno, već i realno veću štednju.

„Koristićemo najbolje prakse iz naše Grupe i prilagoditi proizvode potrebama klijenata u tom pogledu“, naglašava Sonja Marić.

U još nekoliko osiguravajućih kuća rekli su nam da do ovog momenta nisu podizali cene svojih usluga, kao i da za sada ne bi trebalo da dođe do nekih značajnijih promena.

Međutim, glavni faktor koji utiče na povećanje cena usluga osiguranja jesu pre svega rizici, budući da je samo osiguranje kao kategorija odgovor na njih. U tom smislu realno je očekivati da rusko-ukrajinski rat može izvršiti određen uticaj na kretanje cena.

Sonja Marić dodaje da UNIQA osiguranje u poslednje dve godine nije imalo potrebu da menja cene usluga, ponavljajući još jednom da će trenutni pritisak inflacije verovatno dovesti i do rasta cena u narednom periodu.

„Trudićemo se da očekivani rast bude u granicama očekivane inflacije“, zaključuje naša sagovornica, dodajući da će najznačajniji uticaj inflacije na rast cena biti kod kasko osiguranja automobila.

 • IVAN

  4.3.2022 #1 Author

  Jos jedna u nizu glavobolja za nas narod.

  Odgovori

 • Emilija

  4.3.2022 #2 Author

  Dokle vise

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  4.3.2022 #3 Author

  Na svakom polju nas gaze sad i za ovo…neberovatno

  Odgovori

 • MARKO7

  4.3.2022 #4 Author

  Al će nas glava boleti od svega i cena itd.. Strasno..

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.3.2022 #5 Author

  Sasvom opravdano.Zasto oni da ne poskupe,kad su sve branse podigle cene…

  Odgovori

 • DANA

  4.3.2022 #6 Author

  Zbog inflacije sve raste,samo plate padaju.

  Odgovori

 • ZVE84

  4.3.2022 #8 Author

  Kod nas je sve kritično pa i kasko osiguranje

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  5.3.2022 #9 Author

  Svaka druga vest je o nekom povećanju cena… Crna hronika!

  Odgovori

  • JOVANA

   5.3.2022 #10 Author

   Nista cudno, kao i za sve, poskupljenje je ocekivano

   Odgovori

 • MADMAX

  5.3.2022 #11 Author

  Inflacija svega.

  Odgovori

 • MARA

  5.3.2022 #12 Author

  A tek nas očekuje još poskupljenja…

  Odgovori

 • SANJA

  5.3.2022 #13 Author

  Cudim se cudu…..

  Odgovori

 • NINO

  5.3.2022 #14 Author

  Pa ako je u svemu inflacija , logicno da je i ovde osetna. U mnogo losoj situaciji smo.

  Odgovori

 • BRANA19

  5.3.2022 #15 Author

  A tek nas očekuje haos..

  Odgovori

 • Milisavka

  6.3.2022 #16 Author

  Sve je poskupelo

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...