Računovođe imaju još dva dana

Milionske kazne za firme koje kasne sa dostavljanjem izveštaja APR

BiznisMoja firmaPoslovanjePreduzetnik

31.7.2021 08:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Milionske kazne za firme koje kasne sa dostavljanjem izveštaja APR Milionske kazne za firme koje kasne sa dostavljanjem izveštaja APR
Pravna lica imaju rok do ponedeljka da Agenciji za privredne registre dostave konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu. Postupak je definisan Zakonom o računovodstvu,... Milionske kazne za firme koje kasne sa dostavljanjem izveštaja APR

Pravna lica imaju rok do ponedeljka da Agenciji za privredne registre dostave konsolidovani finansijski izveštaj za prethodnu godinu. Postupak je definisan Zakonom o računovodstvu, a dokumentacija se dostavlja elektronskim putem uz posredstvo ovlašćenog lica. U slučaju da finansijski izveštaj ne bude usvojen, pravna lica imaju rok da otklone nepravilnosti, ali su za izbegavanje obaveze dostavljanja konsolidovanog finansijskog izveštaja propisane novčane kazne.

Pravna lica koja kontrolišu jedno ili više zavisnih firmi u zemlјi i inostranstvu imaju obavezu da do 2. avgusta 2021. godine Agenciji za privredne registre dostave konsolidovani godišnji finansijski izveštaj za 2020. godinu.

Obveznici koji ne ispoštuju rok imaju mogućnost da dostave izveštaj do kraja godine, s tim što moraju platiti naknadu na ime neblagovremenog dostavljanja.

Foto: Pixabay.com

„Obavezu dostavljanja konsolidovanog finansijskog izveštaja imaju pravna lica u čijem okviru posluju zavisna lica. To mogu biti mikro ili velika preduzeća. Konsolidovani finansijski izveštaj podnosi većinski vlasnik preduzeća, a njime su obuhvaćeni svi pojedinačni finansijski izveštaji za čitavu grupu zavisnih pravnih lica“, navodi za Biznis.rs Predrag Petrović iz Saveza računovođa i revizora Srbije.

Koji obrasci su neophodni?

Konsolidovani godišnji finansijski izveštaj sastavlјa se na isti datum bilansa kao i redovni godišnji finansijski izveštaj matičnog pravnog lica. Prilikom dostavljanja izveštaja trebalo bi voditi računa o sledećim obrascima:

– Konsolidovani bilans stanja;

– Konsolidovani bilans uspeha;

– Konsolidovani izveštaj o ostalom rezultatu;

– Konsolidovani izveštaj o tokovima gotovine;

– Konsolidovani izveštaj o promenama na kapitalu;

Napomene uz konsolidovani godišnji finansijski izveštaj (u formi teksta).

Uz pomenute obrasce u APR se dostavlja i odluka o usvajanju konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja, revizorski izveštaj i konsolidovani godišnji izveštaj o poslovanju. Svi dokumenti moraju imati kvalifikovani elektronski potpis zakonskog zastupnika.

Izveštaji koji nisu potpisani na adekvatan način od strane punomoćnika ili knjigovođe, vraćaju se obvezniku elektronskim putem radi potpisivanja.

Koliki su troškovi dostave izveštaja?

Prema podacima dostupnim na sajtu APR, za javno objavlјivanje konsolidovanog godišnjeg finansijskog izveštaja i dokumentacije potrebno je platiti naknadu od 6.000 dinara. U slučaju da se ovaj izveštaj podnosi posle predviđenog roka, trebalo bi pored osnovne naknade uračunati i dodatni trošak od 3.000 dinara.

Potpun i računski tačan konsolidovani godišnji finansijski izveštaj upisuje se u Registar finansijskih izveštaja i javno objavlјuje kao ispravan na internet stranici Agencije, zajedno sa potvrdom o javnom objavlјivanju, podatkom o broju zaposlenih na nivou ekonomske celine i spiskom pravnih lica obuhvaćenih konsolidacijom.

„Rok za dostavljanje konsolidovanog finansijskog izveštaja je najčešće 31. jul, a ove godine izuzetno 2. avgusta, što je sasvim dovoljno. Ukoliko se konsolidovani finansijski izveštaj ne dostavi u naznačenom roku pravnom licu preti novčana kazna u visini od 100.000 do tri miliona dinara“, navodi Petrović.

U slučaju da obveznik dostavi neispravan konsolidovani godišnji finansijski izveštaj, obaveštenje o utvrđenim nedostacima se istog dana objavlјuje na internet stranici Agencije u okviru Registra. Informacija o nepravilnostima dostavlja se obvezniku na elektronsku adresu kojom je registrovan u Posebnom informacionom sistemu Agencije, kao i na elektronsku adresu zakonskog zastupnika.

Obveznik je dužan da nedostatke otkloni najkasnije u roku od 30 dana od dana objavlјivanja obaveštenja na internet stranici Agencije. U suprotnom, konsolidovani godišnji finansijski izveštaj neće biti upisan u Registar.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...