Visoke cene gasa i obustava isporuka iz Rusije dovele do krize u energetskom gigantu

Uniper u devet meseci 2022. godine zabeležio gubitak od 40 milijardi evra

Poslovanje

3.11.2022 13:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uniper u devet meseci 2022. godine zabeležio gubitak od 40 milijardi evra Uniper u devet meseci 2022. godine zabeležio gubitak od 40 milijardi evra
Nemačka kompanija Uniper saopštila je da je imala gubitak od 40 milijardi evra. Odluke Rusije o ograničenju isporuka gasa dovele su do toga da... Uniper u devet meseci 2022. godine zabeležio gubitak od 40 milijardi evra

Nemačka kompanija Uniper saopštila je da je imala gubitak od 40 milijardi evra. Odluke Rusije o ograničenju isporuka gasa dovele su do toga da nemačka kompanija, koja uskoro prelazi u državno vlasništvo, zabeleži najveći gubitak u korporativnoj istoriji.

U prvih devet meseci ove godine, kompanija Uniper zabeležila je rekordni neto gubitak od 40,4 milijarde evra, daleko veći od 4,7 milijardi evra, koliko je kompanija izgubila u istom periodu prošle godine. S duge strane, prihodi kompanije od 213 milijardi evra su gotovo trostruko veći u odnosu na prošlogodišnjih 78 milijardi evra, piše Financial Times.

Za tri meseca od jula do septembra, iz kompanije Uniper je saopšteno da je zabeležila gubitak od skoro 28 milijardi evra. Rast cene gasa, podstaknut ratom između Rusije i Ukrajine i sankcijama Zapada, doveo je kompaniju u krizu i naveo vlasti u Berlinu da požure sa nacionalizacijom ove energetske grupe.

Uniper, nekada najveći uvoznik ruskog gasa u Evropi, primoran je da kupuje skuplji gas nakon što je Moskva obustavila isporuke.

Gubitak od 40,4 milijarde evra obuhvata „otprilike 10 milijardi evra realizovanih troškova za količine zamene i otprilike 31 milijardu evra predviđenih budućih gubitaka od efekata vrednovanja derivata i povećanja rezervisanja u vezi sa smanjenjem ruskog gasa, saopšteno je iz kompanije Uniper.

Grupa je saopštila da sa nemačkom federalnom vladom radi na rešenjima za Uniper.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *