Dva udruženja biće predstavnici domaćih radnika na internetu

Sutra prvi sastanak radne grupe za rešavanje statusa frilensera

PoslovanjePreduzetnik

7.10.2021 13:23 Autor: Ljiljana Begović 3

Sutra prvi sastanak radne grupe za rešavanje statusa frilensera Sutra prvi sastanak radne grupe za rešavanje statusa frilensera
Prvi sastanak radne grupe za pripremu predloga zakona kojim se reguliše status frilensera u Srbiji biće održan u petak, 8. oktobra. Na sastanku će... Sutra prvi sastanak radne grupe za rešavanje statusa frilensera

Prvi sastanak radne grupe za pripremu predloga zakona kojim se reguliše status frilensera u Srbiji biće održan u petak, 8. oktobra. Na sastanku će pored predstavnika Vlade, ministarstava i državnih organa, sindikata, Unije poslodavaca i NALED-a učestvovati i Udruženje radnika na internetu (URI), kao i Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS).

Zadatak radne grupe je da do 31. decembra razmotri pravni okvir u vezi sa pravima i obavezama frilensera i da pripremi predloge kojima se reguliše njihov status.

„Pošto nismo dobili unapred plan i program, očekujemo da ćemo možda imati priliku da iznesemo neke stavove ili upoznamo širi sastav radne grupe sa tim ko su frilenseri i kako izgleda ovaj način rada“, kažu iz Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije za Biznis.rs.

Tri organizacije koje predstavljaju frilensere u radnoj grupi planiraju zajednički nastup kako bi ostvarili što više za domaće radnike na internetu, pre svega kada je reč o regulisanju obaveza i plaćanju poreza.

„U kontaktu smo sa ostalim organizacijama, pre svega sa URI i Digitalnom zajednicom i planiramo zajednički nastup na postizanju što povoljnijeg vida poslovanja za digitalne radnike – frilensere i one koji već imaju registrovanu delatnost“, kažu iz UFPS.

Tamara Petrović iz URI kaže da željno očekuju prvi sastanak radne grupe, da bi pre svega saznali o kakvom se „pravnom okviru radi“, da li država i dalje ima nameru da donese Zakon o fleksibilnim obicima rada ili će se baviti samo izmenama postojećih pravnih akata.

Coworking prostor
Foto: ICT Hub

„Videćemo kakve će predloge izneti predstavnici Vlade i nadležnih ministarstava, jer se u pozivu ne pominje Zakon o fleksibilnim oblicima rada, koji je prvenstveno trebalo da reši status ne samo frilensera, već i drugih grupa radnika“, objašnjava Petrović.

U Rešenju stoji da će radna grupa „pripremiti predloge kojima se reguliše status fizičkih lica koja radno angažuju strani poslodavci koji nemaju registrovanu delatnost na teritoriji Republike Srbije i samozaposlenih lica, a koja rade preko platformi (u daljem tekstu frilenseri)“.

„U rešenju o obrazovanju radne grupe ne pominje se poseban zakon, a takođe se ne pominje da će zakonsko rešenje početi da važi od 1. januara. Prvi januar je veoma blizu. Po važećim Izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, državni nameti će biti neizdrživi za frilensere, neoporezivi deo će biti duplo manji nego sada, samo 18.300 dinara, a normirani troškovi koji trenutno iznose 50 odsto potpuno se ukidaju”, ističe Petrović.

Naša sagovornica naglašava da udruženje neće pristati na tako visoke obaveze, da neko ko zarađuje 500 evra mesečno državi daje 200 evra, ko zarađuje 700, daje 300, ko zarađuje 1.000, plaća 480 evra.

Podsetimo, Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda i ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave. Frilenseri će dugovane poreze i doprinose plaćati u 120 jednakih mesečnih rata tokom narednih 10 godina.

Precizirano je da oni frilenseri koji mesečno zarađuju do 64.000 dinara neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine frilenseri plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...