najvažniji projekat u energetskom sektoru

U Vladi Srbije održana prva sednica Radne grupe za izgradnju hidroelektrane Bistrica

Vesti

14.2.2024 19:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Vladi Srbije održana prva sednica Radne grupe za izgradnju hidroelektrane Bistrica U Vladi Srbije održana prva sednica Radne grupe za izgradnju hidroelektrane Bistrica
U Vladi Srbije danas je održana prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović... U Vladi Srbije održana prva sednica Radne grupe za izgradnju hidroelektrane Bistrica

U Vladi Srbije danas je održana prva sednica Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je rekla da je to „najvažniji projekat u energetskom sektoru, prepoznat i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“, saopštio je njen kabinet, prenosi Beta.

„Bistrica je prva reverzibilna hidroelektrana koju gradimo posle 35 godina i najveći novi energetski kapacitet od 628 MW, vrednosti oko jedne milijarde evra“, kazala je ona.

Prema njenim rečima, taj projekat ima veliki značaj za balansiranje i skladištenje energije, piše u saopštenju.

„Bez RHE Bistrica, u godinama pred nama, ne bismo bili u mogućnosti da obezbedimo dovoljno električne energije za svoje potrebe, posebno usled privrednog razvoja i rasta tražnje za strujom“, kazala je Đedović- Handanović.

Potrebno je, kako je ukazala, da se, u saradnji sa državnim institucijama i projektnim timom, efikasno pristupi zadacima kako bi taj energetski objekat bio izgrađen do 2031.

U saopštenju piše da je na sednici rečeno je da je ova godina veoma važna za završetak tehničke dokumentacije, te da su završeni idejni projekat i Studija izvodljivosti.

Prostorni plan područja posebne namene i Studija o proceni uticaja na životnu sredinu su u pripremi, rečeno je na sednici, dodaje se u saopštenju.

U saradnji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, u naredna četiri meseca biće izrađena Studija o zaštiti nepokretnih kulturnih dobara, dodaje se.

Ukazano je da će izgradnjom RHE Bistrica, Elektroprivreda Srbije imati značajne finansijske benefite, koji se procenjuju na maksimalno 140 miliona evra godišnje.

Do toga će doći, kako je saopšteno, naročito usled razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji i regionu, kao i povećanju potreba za balansnom rezervom i energijom.

Na prvoj sednici radne grupe učestvovali su i predstavnici ministarstva finansija, zaštite životne sredine, unutrašnjih poslova, Republičkog geodetskog zavoda, opština Priboj i Nova Varoš.

  • CIGI

    19.2.2024 #1 Author

    A radna grupa za resavanje problema korsnika stanova u privatnom vlasnistu. Tu ne moze kajmacuc da si pokupi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...