Najnovije poslovne vesti Biznis.rs

ZABRANJENA PRODAJA PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U ENGLESKOJ Plastični predmeti koristiće se samo u medicinske svrhe

EkologijaSvetU fokusuVesti

2.10.2020 12:20 Izmenjeno: 11:43 Autor: Julijana Vincan 2

ZABRANJENA PRODAJA PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U ENGLESKOJ Plastični predmeti koristiće se samo u medicinske svrhe ZABRANJENA PRODAJA PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U ENGLESKOJ Plastični predmeti koristiće se samo u medicinske svrhe
Stupila je na snagu zabrana prodaje ili isporuke plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u Engleskoj, nakon šestomesečnog zakašnjenja zbog pandemije korona virusa. U Engleskoj je od... ZABRANJENA PRODAJA PLASTIKE ZA JEDNOKRATNU UPOTREBU U ENGLESKOJ Plastični predmeti koristiće se samo u medicinske svrhe

Stupila je na snagu zabrana prodaje ili isporuke plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u Engleskoj, nakon šestomesečnog zakašnjenja zbog pandemije korona virusa.

U Engleskoj je od petka zabranjena prodaja ili isporuka plastičnih slamčica, kašičica i štapića za uši, u cilju smanjenja zagađenja izazvanog upotrebom plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu.

Novi zakon predviđa izuzetke za određena medicinska stanja i ljude sa invaliditetom, prenosi Tanjug kako piše AP.

Plastični štapići za uši
Foto: Pixabay.com

Zakon je trebalo da stupi na snagu u aprilu, ali je to odloženo nakon što su uvedene mere karantina.

Vlada procenjuje da građani Engleske godišnje upotrebe 4,7 milijardi plastičnih slamčica, 316 miliona plastičnih kašičica i 1,8 milijardi štapića za uši.

Aktivisti za zaštitu životne sredine podržali su ovaj potez vlasti, ali su istakli da zakon nije sveobuhvatan. Oni napominju da se toksične supstance i štetni gasovi oslobađaju i kada se ovi predmeti prave i kada se uništavaju

Excajg od plastike
Foto: Pixabay.com

Neke zemlje pokazale su mnogo više inicijative u tom pogledu, kao što su Irska i Francuska. Njima je cilj da naprave pakovanja za višekratnu upotrebu i šeme za povraćaj depozita, ističu aktivisti.

Škotska je već zabranila upotrebu plastičnih proizvoda, dok su Vels i Severna Irska obećali da će to učiniti.

 • Strahinja

  2.10.2020 #1 Author

  Poptuno podrzavam odluku.

  Odgovori

 • Tina

  3.10.2020 #2 Author

  Navikli smo svi na plastiku, tako da ce biti neobicno

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...